Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Siguldas Būvmeistars nodod ekspluatācijā kārtējo daudzdzīvokļu namu

SAVA REPUBLIKA. Dzērveņu ielas kvartāls iedzīvotājiem ir kā sava republika, kur ir ne tikai ērti dzīvokļi ar zemiem komunālajiem maksājumiem, labi uzturētas mājas, skaisti labiekārtota apkārtne ar stāvlaukumiem un bērnu rotaļu laukumiem, bet arī pašiem savs dīķis ar pīlēm un zivīm © Foto: Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Kopš 2004. gada, kad Siguldas Būvmeistars pievērsās mājokļu būvniecībai, uzņēmums Siguldā kopumā uzbūvējis 11 energoefektīvus daudzdzīvokļu namus un 20 dvīņu mājas, radot mūsdienīgus, ērti apdzīvojamus un efektīvi apsaimniekotus mājokļus vairāk nekā 200 ģimenēm. Kopumā māju būvniecībā AS Siguldas Būvmeistars investējusi 14 miljonus eiro.

Īres maksa kā pirmā iemaksa kredītam

Pirmo māju kompleksu (divas daudzdzīvokļu ēkas un 16 dvīņu mājas) Iekšciemā Siguldas Būvmeistars realizēja vēl pirmskrīzes laikā - 2004. gadā. Dzīvokļi bija ļoti pieprasīti, un 2007. gadā sadarbībā ar Siguldas pašvaldību tika izveidots kopuzņēmums SIA Siguldas Mājas. 2008. gadā sākās darbs pie daudzdzīvokļu māju projekta Siguldas Mājas. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Libkovskis atceras: «Tas bija tieši būvniecības buma laikā, taču drīz sākās krīze un bija jālemj, ko darīt tālāk. Pieprasījuma pēc dzīvokļiem praktiski nebija, bankas vairs nekreditēja, bet nauda ielu, komunikāciju, stāvlaukumu izbūvē jau bija investēta. Pārņēmām visas kopuzņēmuma saistības, kļuvām par vienīgo projekta attīstītāju un nolēmām, ka, neskatoties uz grūtībām, māju būvniecību pabeigsim. Mēs atradām ļoti labu veidu, kā cilvēkiem tomēr tikt pie sava dzīvokļa - tā kā hipotekārās kreditēšanas privātpersonām faktiski nebija un arī cilvēki kredītus baidījās ņemt, piedāvājām dzīvokļus sākotnēji īrēt ar izpirkšanas tiesībām, turklāt divu gadu īres maksa tika definēta kā pirmā iemaksa. Risinājumu atradām sadarbībā ar SEB banku - banka kreditēja uzņēmumu. Jāatzīmē, ka sadarbība ar SEB banku šajā projekta veiksmīgi notiek arī šobrīd. Cilvēki šo iespēju novērtēja, un mēs varējām turpināt iesākto projektu. Šobrīd esam sasnieguši 2007. gadā plānoto apjomu - Siguldas Māju kvartālā ir uzbūvētas deviņas daudzdzīvokļu mājas un četras dvīņu mājas, no kurām pēdējo oficiāli ekspluatācijā nodosim 23. novembrī, bet jau nākamajā dienā pasniegsim atslēgas jaunajiem iemītniekiem.»

Vienlaicīgi jurģi ir liels pluss, jo tā ir iespēja kaimiņiem sapazīties, dibināt ne tikai kaimiņu, bet arī ļoti draudzīgas attiecības. Dzīvokļi ir ar pilnu apdari, aprīkoti ar santehniku, virtuves iekārtu un sadzīves tehniku, tādējādi nodrošinot, ka visas iekārtas un sistēmas būs uzstādītas profesionāli un droši, neradot riskus nedz kaimiņiem, nedz mājai kopumā. Katram dzīvoklim paredzēta autostāvvieta un plaša noliktava pagrabstāvā. Kā sagaidīšanas žests ir arī pudele šampanieša un laba vēlējumi jaunajiem iemītniekiem. Ja ģimenē ir otra automašīna - ir pieejama maksas stāvvieta kvartāla iedzīvotājiem.

Uzņēmuma tirgzinības speciāliste Ieva Vilcāne informē: «Jaunajā mājā pārdošanas cena par dzīvokļa kvadrātmetru ir 1200 eiro. Piemēram, trīsistabu dzīvoklis ar kopējo platību 74 kvadrātmetri kopumā izmaksā ap 89 tūkstošiem eiro. Īres maksa šādam dzīvoklim kopā ar apsaimniekošanu ir 450 eiro. Šobrīd jaunajā projektā ir divi brīvi dzīvokļi, bet, visticamāk, līdz mājas nodošanai tie jau būs izīrēti.»

Foto: Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Ar katru projektu dzīvokļi top arvien ērtāki

No šobrīd deviņām uzbūvētajām mājām visi projekti nav vienādi - ik reizi, uzsākot nākamo trīs māju projektu, kas tiek realizēts trīs gadu laikā, attīstītāji pārskata iepriekšējo māju projektus - veic uzlabojumus plānojumā, apdarē, vizuālajā noformējumā un tamlīdzīgi. Iedzīvotāji labprāt izsaka savu viedokli par projektu - ko un kā vajadzētu savādāk, lai dzīve būtu vēl komfortablāka un ekonomiski izdevīgāka. Piemēram, jaunajā projektā ir uzlabota ventilācijas sistēma, kā arī starpsienu būvniecībā vairs netiek izmantotas ģipškartona konstrukcijas, bet starpsienas tiek mūrētas no gāzbetona, kas būtiski uzlabo skaņas izolāciju. Arī plānojumā veiktas izmaiņas, lai lietderīgi izmantojamās telpas būtu vairāk.

Paši būvē, paši apsaimnieko

Siguldas Būvmeistars nodrošina pilnu projekta attīstības un ekspluatācijas ciklu - viss no zemes, projekta, būvniecības, izīrēšanas un pārdošanas līdz pat teritorijas un ēku apsaimniekošanai norit viena uzņēmuma ietvaros. Tas sniedz garantiju, ka jau projektēšanas un būvniecības laikā rūpīgi tiek domāts par ekspluatācijas niansēm - lai apmierināti būtu ne tikai klienti, bet arī ēkas uzturēšana neprasītu lielus līdzekļus. Šāda pieeja garantē, ka iedzīvotājiem nebūs papildu izdevumu par ēku ārkārtas remontiem.

Līdz ar Dzērveņu ielas kvartāla devītās mājas nodošanu ekspluatācijā teorētiski ir noslēdzies sākotnēji kopā ar Siguldas pašvaldību plānotais projekts. Taču, ņemot vērā pilsētas attīstību un to, ka Sigulda kļūst arvien pievilcīgāka apmešanās vieta daudziem cilvēkiem, tostarp rīdziniekiem, Siguldas Būvmeistars plāno turpināt dzīvojamo māju projektu attīstību arī turpmāk. Ir iegādāta zeme un uzsākta vēl trīs daudzdzīvokļu māju projektēšana.