Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Marka Rotko centra daudzveidīgā mākslas pasaule

DAŽĀDĪBA. «Šķiet, ka telpas ir plašas un vietas pietiktu visiem, realitātē ir citādi – mums ir tik daudz mākslinieku, kuru darbus vēlamies parādīt saviem apmeklētājiem, ka aizpildīti ir pat gaiteņi. Protams, apmeklētāji novērtē mūsu daudzveidīgo piedāvājumu, un jau vairākus gadus pēc kārtas apmeklētāju skaits pārsniedz 90 tūkstošus, turklāt viesi ierodas ne tikai no Latvijas, bet arī daudzām pasaules valstīm,» vēsta Inita Paegle © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs saviem apmeklētājiem ik pa laikam piedāvā ko jaunu un nebijušu – pusgadu apmeklētāji varēja apskatīt norvēģu mākslinieka Munka darbu, bet tagad meditatīvo telpu ieņēmis Sigurds Vīdzirkste. Tā ir vēl viena Marka Rotko simboliska tikšanās ar novadnieku, kuru dzīvēs velkamas daudzas paralēles.

Abi pasaulē augstu vērtētie mākslinieki dzimuši Daugavpilī, vēlāk emigrējuši uz ASV, gājuši viena skolā - katrs gan savā laikā, bet nu satikušies dzimtajā vietā. Abi mākslas ģēniji nākamgad svinēs nozīmīgas jubilejas - Markam Rotko aprit 115 gadu, Sigurdam Vīdzirkstem 90, un tas ir lielisks iemesls, lai piedāvātu apmeklētājiem divu ģēniju darbus, dodot iespēju katram izbaudīt un izjust viņu īpašo rokrakstu, glezniecības ritmu un spēku.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra rudens sezonas mainīgā ekspozīcija tradicionāli ir daudzveidīga. Līdz 5. novembrim ir iespēja aplūkot starptautiskā Marka Rotko glezniecības simpozija 9 mākslinieku no 9 pasaules valstīm darbus - tostarp Kanādas, Austrālijas, Turcijas, Latvijas un Lietuvas mākslinieku izpratni par Rotko, viņa personību un daiļradi, kā arī Tekstila un šķiedru mākslas starptautiskā simpozija dalībnieku radītos darbus, kas pārsteidz ar izmantoto materiālu, ideju un domu lidojuma plašumu un neparastajām tehnikām.

Savukārt 27. oktobrī tiks atvērta 6. Starptautiskā Latgales grafikas simpozija izstāde, kas sasauksies ar dižā Latvijas grafiķa Gunāra Kroļļa jubilejas izstādi Vienotais laika tarifs. Attiecībā uz Gunāra Kroļļa personālizstādi jāpiemin jauninājums, kas pēdējos gados ienācis mākslinieka daiļradē - grafiskajos zīmējumos ienākušas krāsas, kas ir visai neierasti māksliniekam, kurš lielāko daiļrades laiku strādājis melnbalti.

Neparastas un ievērības cienīgas ir beļģu mākslinieka Īva Ullena fotogrāfijas, kurās nav priekšmetu, ir tikai ar īpašu paņēmienu uzņemta krāsas un gaismas spēle, ko vizuāli var salīdzināt ar abstrakcionista Rotko darbiem. Īva Ullena darbos ir daudz norāžu uz glezniecību - tiek izmantoti optiskie efekti un noteiktu attēlu ģeometriskās kompozīcijas.

Ilgi gaidīta ir daugavpilietes Ināras Petrusevičas izstāde Spalva platmalei, kurā māksliniecei raksturīgajā bērnišķīgajā manierē radītie darbi rada nemitīga karnevāla noskaņu - zīmējot pat visai triviālas ainiņas, tiek panākta svētku sajūta. Rotko centra sabiedrisko attiecību speciāliste Inita Paegle uzsver, ka blakus pasaules mākslas korifejiem vienmēr tiek atrasta vieta un laiks, lai izstādītu arī Latgales reģiona un daugavpiliešu darbus. Šobrīd Rotko centrā skatāmi arī daugavpilietes, Rotko centra darbinieces Baibas Priedītes darbi Akvareļu sienas.

Mākslinieku interese par iespēju izstādīt savus darbus Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ir ļoti liela - šobrīd izstāžu grafiks mainīgajām ekspozīcijām ir sastādīts jau līdz 2020. gadam. Tikpat liela interese ir par iespēju piedalīties Marka Rotko centra organizētajos simpozijos, piemēram, uz Marka Rotko glezniecības simpoziju uz 10 vietām pieteicās 98 mākslinieki no dažādām pasaules valstīm. Tas nozīmē tikai vienu - dažu darbības gadu laikā Marka Rotko centrs Daugavpilī spējis atrast savu vietu uz pasaules mākslas skatuves.

***

Jaunā izstāžu sezona Rotko centrā

• Atklāšana 16. novembrī plkst. 16

• KONTRASTI Pēteris Sidars, Egīls Rozenbergs (Latvija)

• TRANSFIGURATION grupas izstāde (Dānija)

• GLEZNIECĪBA Ričards Garbačiausks (Lietuva)

• AINAVA UN SPĒKS #3Beāte Gjersvolda (Norvēģija)

• PUMPUNELLA Una Gura (Latvija)

• VĒL ARVIEN Silvija Šmidkena (Latvija)