Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavpils kaļ plānus sportisko sasniegumu uzlabošanai

DAIĻSLIDOŠANA. Denisa Vasiļjeva panākumi starptautiskajā daiļslidošanas arēnā ir labs piemērs, kurā, apvienojot sportista talantu un neatlaidību, kā arī vecāku, treneru, pašvaldības un sporta funkcionāru ieguldījumu, ir sasniegts lielisks rezultāts © Wilma ALBERTI

Andra Dudela vārds sporta pasaulē labi zināms gan Latvijā, gan ārvalstīs – viņš ir trīskārtējs Latvijas čempions maratonā, kā arī ar panākumiem startējis starptautiskajos maratonos. Arī šobrīd maratonists ir cieši saistīts ar šo sporta veidu, palīdzot Latvijas izlases komandai risināt dažādus administratīvus jautājumus starptautiskajos startos, jo Andris Dudels savā jomā ir autoritāte un viņa viedoklī ieklausās. Kopš šā gada 20. jūlija viņam uzticēti Daugavpils Olimpiskā centra valdes locekļa pienākumi, par galveno mērķi no pašvaldības puses izvirzot sporta infrastruktūras pilnveidošanu un Daugavpils sportistu sasniegumu uzlabošanos.

Pietrūkst mūsdienīgu sporta būvju

Daugavpilī ir ļoti daudz bērnu un jauniešu, kuri labprāt gribētu nodarboties ar sportu, taču sporta infrastruktūras pieejamībai un kvalitātei vajadzētu būt daudz labākā līmenī, lai nodrošinātu gan pieprasījumu, gan pieaugtu kopējais sportisko sasniegumu līmenis. Andris Dudels esošo situāciju raksturo kā savā ziņā kritisku: «Latvijas otrajā lielākajā pilsētā ir tikai dažas mūsdienu prasībām atbilstošas sporta bāzes: Olimpiskais centrs, ledus halle, volejbola sporta skola. Šobrīd energoefektivitātes un sakārtošanas process norit basketbola hallē. Bet ar pieminēto ir par maz. Piemēram, boksa attīstībai, kam ir ļoti labas tradīcijas un labas perspektīvas, apstākļi treniņiem ir ļoti slikti. Arī cīņas sporta veidiem nepieciešami labāki apstākļi, it īpaši tāpēc, ka līdz ar Nastjas Grigorjevas panākumiem interese par cīņas sportu pilsētā pieaug. Esam secinājuši, ka vairākām sporta bāzēm ar remontu nepietiek - ir nepieciešams būvēt kaut ko jaunu. Atgādināšu, ka praktiski visas pašvaldības sporta bāzes ir nodotas Olimpiskā centra pārziņā un apsaimniekošanā, līdz ar to ir vieglāk ieraudzīt visu sporta infrastruktūru kopumā un secīgi veikt nepieciešamās izmaiņas katrā no tām, lai tuvākajā laikā situācija kopumā krasi izmainītos uz labo pusi.»

NEPIEDODAMI. «Tas, ka no Daugavpils uz olimpiskajām spēlēm aizbrauca tikai viens sportists, faktiski ir nepiedodami, un man personīgi ļoti skumji, tāpēc mēģināšu mainīt situāciju un kopā ar pašvaldību meklēsim risinājumus, lai uz nākamajām spēlēm daugavpilieši dotos lielākā skaitā,» uzsver Andris Dudels / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Savu atbalstu sporta attīstībai apsolījis arī pilsētas mērs Rihards Eigims, kurš pats ir sportisks cilvēks un viens no retajiem pilsētu mēriem, kurš skrējis maratonu. Šobrīd pilsētas domes deputāti strādā, lai apzinātu esošo situāciju un izvirzītu prioritātes tuvākajam laikam. Idejas ir vairākas un vajadzību vēl vairāk, tāpēc nepieciešami labi pārdomāti lēmumi. Piemēram, basketbolam ir nepieciešama laba spēļu zāle, jo Daugavpils komanda pirmo gadu ir iekļuvusi Latvijas augstākajā līgā un arvien aktīvāk tiek izmantota esošā infrastruktūra. Tajā pašā laikā cieš futbolisti un citas komandas, jo diennaktī ir tik stundu, cik ir, bet spēļu zāļu kapacitāte ir nepietiekama, lai nodrošinātu visu sporta veidu vajadzības. Nedrīkst pieļaut, ka spēļu zāles trūkuma dēļ komandas apstātos pie sasniegtā.

Jāuzlabo sportiskie sasniegumi

Olimpiskās vienības sastāvā šobrīd ir seši daugavpilieši, bet kopā ar pašvaldību Olimpiskais centrs atbalsta 26 sporta talantus. Šobrīd vēl grūti pateikt, bet cerams, ka vairāki no viņiem piedalīsies jau tuvākajās olimpiskajās spēlēs. Olimpiskā centra vadītājs spriež: «No vienas puses raugoties, talantīgu sportistu mums ir daudz, bet no otras puses, skumīgi, ka tik maz sportistu no Daugavpils pārstāv Latviju olimpiskajās spēlēs un citās ievērojamās starptautiskajās sacensībās. Ir jāspēj nodrošināt apstākļus un motivēt sportistus, lai Daugavpils vārds izskanētu plašāk un pārliecinošāk arī sportisko sasniegumu jomā. Man kā bijušajam vieglatlētam visvairāk sāp fakts, ka vieglatlētu Daugavpilī ir maz un viņu sasniegumi nav pārliecinoši, kaut arī vēsturiski vieglatlētikai Daugavpilī ir ļoti labas tradīcijas. Esam šo jautājumu pārrunājuši gan ar treneriem, gan pilsētas vadību, vieglatlētikas federāciju. Domāsim kopā, ko darīt, lai vieglatlētika mūsu pilsētā atdzimtu. Vispirms, protams, ir nepieciešama vieglatlētikas manēža un mūsdienīgs stadions.»

Ļoti labi Daugavpilī attīstās vingrošana - šo sporta veidu šeit sāka attīstīt tikai pirms gadiem sešiem septiņiem, bet tagad jau ar vingrošanu nodarbojas ap 400 bērnu. Noteikti liels nopelns šajā jomā ir treneriem, kuri spēj aizraut jauno paaudzi un dot viņiem iespēju izaugsmei. Jāpiebilst, ka treneri uz Daugavpili brauc arī no Rīgas, piemēram, Aivars Plāte ir praktiski pārcēlies uz Daugavpili. Anatolija Ļevšas vadībā pakāpeniski arvien attīstās arī triatlons, jo Ļevša kopā ar kolēģi ļoti aktīvi strādā ar jaunajiem sportistiem. Andris Dudels uzskata, ka jauno sportistu sagatavošanā liela loma ir trenerim, tāpēc nopietnas pūles tiks veltītas, lai Daugavpilij piesaistītu lieliskus trenerus arī no citām Latvijas pilsētām. Tāpat arī jāspēj pamanīt jaunos talantus un darīt visu iespējamo, lai šo talantu attīstītu - jāstrādā visiem kopā - trenerim, sportistam, vecākiem, sporta funkcionāriem un pašvaldībai, tad neizpaliks arī panākumi. Konkrēts piemērs tam ir jaunais daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs, kurš jau 17 gadu vecumā ir sasniedzis starptautiski augstu novērtējumu, kaut arī daiļslidošana līdz šim Daugavpilī nav bijusi īpaši populārs un labi attīstīts sporta veids.

Daugavpils ir stingri apņēmusies uzlabot savu sportistu rezultātus, lai uz nākamajām olimpiskajās spēlēm aizbrauktu nevis viens, bet daudz vairāk daugavpiliešu.