Aglonas baziliku poš pāvesta vizītei

Latvijas simtgade 2018. gadā varētu būt iemesls, kālab Latviju apmeklētu Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks. Viņu ir uzaicinājis gan Ministru prezidents, gan Valsts prezidents, bet informācija par to, vai vizīte tiešām notiks, parasti tiek pavēstīta neilgi pirms augstā viesa ierašanās © Scanpix

Valdība vakar atbalstīja 374 600 eiro piešķiršanu Aglonas bazilikas komunikācijas centra jeb svētceļnieku mājas renovācijai. Baziliku poš gan Latvijas simtgadei, gan iespējamai Romas katoļu baznīcas pāvesta Franciska vizītei 2018. gadā. Viņš ir gaidīts Latvijā valsts simtgadē – pāvestu uzaicinājis gan Ministru prezidents Māris Kučinskis, gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Par to, vai pāvests Francisks ieradīsies, būs zināms neilgi pirms vizītes.

Aglonas Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas bazilikas prāvests Daumants Abrickis Neatkarīgajai sacīja, ka svētceļnieku mājai vajadzīgs remonts. Ziņu aģentūra LETA vēsta, ka paredzēta ēkas fasādes, cokola un bēniņu siltināšana, elektromontāžas darbi, vājstrāvu tīklu izveide un ventilācijas sistēmu izbūve. Iepriekš, gatavojoties pāvesta vizītei, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tika piešķirti 25 000 eiro, lai Aglonas bazilikas Kora skola varētu iegādāties trīs jaunas akustiskās klavieres. Tās ir iegādātas, sacīja D. Arbickis.

Iespējams, pāvests Francisks nākamgad varētu apmeklēt ne tikai Latviju, bet arī pārējās Baltijas valstis. Līdz šim vienīgo reizi pāvests Latviju apmeklēja 1993. gadā - Jānis Pāvils II. Latvijas vēsturē tas bija pirmais gadījums, kad mūsu zemi apmeklēja pāvests, katoliskās baznīcas lielākā autoritāte. Jānis Pāvils II Latvijā ieradās 1993. gada 8. septembrī, kad mazā Latvija no jauna modās brīvībai. Vēl svarīgāka tobrīd bija garīgā brīvība, un pāvests bija kā šīs garīgās atjaunotnes spēcīgā zīme, raksta katolis. lv. Ik gadu no 8. līdz 10. septembrim katoļu baznīca svin atceres dievkalpojumus par godu pāvesta vizītei Latvijā.

Ārlietu ministrijā aģentūrai LETA pavēstīja, ka Latvijas puse ir izteikusi ielūgumu Vatikānam un šobrīd tiek gaidīta atbilde, taču joprojām nav ziņu, ka vizīte no pāvesta Franciska puses būtu apstiprināta. Savukārt Tieslietu ministrijā norādīja, ka līdzekļu prasījumā pieminēta pāvesta vizīte, jo pēc Ministru prezidenta Māra Kučinska izteiktā uzaicinājuma pastāv cerība, ka pāvests varētu ierasties, tādēļ ir nepieciešams veikt nepieciešamos sagatavošanās darbus.