Dzērājpolicistu 10 mēnešus nevar atbrīvot no darba, esot slims

© F64

Viļānu pašvaldības policists Valentīns Laizāns uzreiz pēc avārijas izraisīšanas smagā reibumā kļuvis tik slims, ka darba devējs jau desmit mēnešus nevar viņu atbrīvot no darba. Policistu vidū alkoholisms ir sastopama slimība.

Satiksmes negadījums notika 10. janvārī. Dzērājpolicists Laizāns pašvaldības policijas dienesta mašīnu Dacia Dokker stūrēja virzienā no Gaigalavas uz Viļāniem. Autoceļa 19. kilometrā viņš netika galā ar vadību, nobrauca no ceļa, un mašīna apgāzās. Traumas negadījumā guva viņa līdzbraucēja. Nākamajā dienā administratīvā pārkāpuma materiāli nosūtīti kriminālprocesa ierosināšanai uz Kriminālpolicijas nodaļu. Viļānu novada domes mājaslapā joprojām ir lasāma uz pērnajiem Jāņiem paša Laizāna sacerēta pamācība iedzīvotājiem līgot prātīgi. Tostarp arī atgādināts, ka nelaimes un negadījumi visbiežāk notiek alkohola reibumā. Pats viņš šo viedo atziņu netika ņēmis vērā. Kad avārijas vietā ieradās patruļpolicija, Laizāna izelpā tika konstatētas 1,94 promiles alkohola. Alkohola nozares izveidotajā dzēruma klasifikatorā teikts, ka ar šādu koncentrāciju vadītāja uzmanība un koncentrēšanās spējas ir gandrīz nulle. Raksturīga stipra eiforija, pārlieka pašpaļāvība. Palēnināta reakcija. Sekas ir ārkārtīgi riskants braukšanas stils, orientācijas problēmas telpā, kustību kļūdas (piemēram, bremžu vietā tiek nospiests gāzes pedālis). Nav brīnums, ka Laizāns attapās grāvī. Taču brīnums ir fakts, ka viņš joprojām formāli ir Viļānu pašvaldības policists, kaut arī atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Domes preses dienestā skaidro, ka policists atrodas darba nespējā: «Mēs nevaram viņu atlaist.» Principā pašvaldībai nepieciešami divi policisti, taču otrs šobrīd ir uz pusslodzes, jo Laizāna nespējas dēļ jauno kolēģi nevar pieņemt uz pilnu slodzi.

Cik tālu ir kriminālprocess, Neatkarīgā taujāja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldei. Izrādās, necik tālu nav. Policijas pārstāve Ksenija Belova skaidro, ka joprojām tiek gaidīti vairāku ekspertīžu atzinumi. Tostarp arī saistīti ar satiksmes negadījumā cietušo sievieti. Viņa avārijā guva vidēji smagus miesas bojājumus. Kamēr nav rezultātu, tikmēr nevarot zināt, pēc kāda panta lietu kvalificēt: «Ja tur būtu tikai alkohols, tā būtu viena lieta. Bet te ir satiksmes negadījums ar cietušo.» Tas esot daudz nopietnāk. Tas, ka ekspertīžu rezultāti tik ilgi jāgaida - tā diemžēl esot norma. Ja, piemēram, jāveic DNS ekspertīzes, izmeklētāji uzreiz rēķinās ar pusgadu un vairāk. Laizāna lietā kādi jaunumi varētu būt pēc mēnešiem diviem.

Viļānu policists gan nav nekāds ekskluzīvs izņēmums. Arī citiem likuma sargiem palaikam paslīd kājas. Gan attiecībā uz alkoholu, gan dienesta noziegumiem. Tas attiecas gan uz pašvaldībās, gan arī Valsts policijā strādājošajiem. Tiesa gan, par municipāļiem informācijas apkopojuma par visu Latviju nav, jo katra pašvaldības policija ir neatkarīga struktūrvienība. Turpretim Valsts policijā viss ir smalki uzskaitīts. Policijas priekšnieks Ints Ķuzis šomēnes televīzijā stāstīja, ka pēc transportlīdzekļa vadīšanas alkohola reibumā ārpus dienesta laika darbu šogad zaudējis 21 policists, bet aizdomās par koruptīvām darbībām no dienesta pienākumu pildīšanas atstādināti desmit policisti. Labi, ka policijā turpinoties pašattīrīšanās.

Plašākai sabiedrībai parasti kļūst zināmi skaļākie gadījumi. Šogad viens no traģiskākajiem notika Dobeles novadā. Piedzēries policists izraisīja sadursmi ar citu automašīnu, un tajā tika notriekts pa ceļa nomali braucošs velosipēdists. Vēlāk slimnīcā šis cilvēks nomira.