Dienvidungārija iepazīstas ar mežģīnēm no Aizkraukles

Līdz novembra sākumam slaveno Halašas mežģīņu muzejā Kiskunhalašā (Kiskunhalas) ir apskatāma izstāde no Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja fondiem.

Izstāde "Mežģīnes no Aizkraukles" tika atklāta 11. septembrī. Tās atklāšanā ar uzrunu piedalījās Latvijas vēstniece Veronika Erte, Kiškunhalašas mērs Dr. Lāslo Vārnai (Dr. Várnai László), Aizkraukles novada Domes priekšsēdētāja vietnieks Leons Līdums, Mežģīņu muzeja direktore Žužanna Kiliti (Kilitti Zsuzsanna) un Aizkraukles muzeja direktore Dzintra Cepure. Izstādes "Mežģīnes no Aizkraukles" atklāšanā klāt bija arī pilsētas sabiedrisko un kultūras aprindu pārstāvji, reģionālā televīzija, prese, kā arī Kiškunhalašas folkloras ansamblis, kas izpildīja vairākas latviešu tautas dziesmas, to skaitā "Pūt, vējiņi".

Izstāde tapusi Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja sadarbībā ar Kiškunhalašas Mežģīņu muzeju. Apmeklētāji var iepazīties ar 53 lietišķās mākslas priekšmetiem no Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja. Galvenā uzmanība izstādē veltīta mežģīnēm, kas darinātas Aizkraukles novadā laikā no 20. gadsimta sākuma līdz 20. gadu vidum. Lielu interesi izpelnījās galvenais izstādes eksponāts – dvieļu galu noslēguma mežģīnes. Izstādes goda vietā izvietots Sēlijas novada tautastērps, kas ir piederējis slavenajai dzejniecei Veltai Tomai. Tautas tērpa vēsture ir arī stāsts par latviešu tautas likteni 20. gadsimtā. Tas ir darināts gan Latvijā, gan Kanādā. Izstāde sniedz labu ieskatu latviešu tautas mākslā un sadzīves kultūrā.

Aizkrauklei jau vairākus gadus pastāv cieša sadarbība ar Dienvidungārijas pilsētu Kiškunhalašu, kas ir slaveno Halašas mežģīņu dzimtene. Tās ir ieguvušas starptautisku atzinību kā unikāls ungāru lietišķās mākslas priekšmets.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.