Latgalē aicina piedalīties muzeja šovā ''Mālos līdz ausīm kopā ar zvaigzni"

15.maijā plkst.20 Latgales Kultūrvēstures muzejs (LKM) jau piekto gadu pēc kārtas aicina uz starptautisko akciju ''Muzeju nakts 2010". Šogad rēzeknieši un pilsētas viesi aicināti piedalīties Muzeju nakts šovā ''Mālos līdz ausīm kopā ar zvaigzni" Rēzeknē, 18.novembra ielā 26.

Eiropas muzejos šī gada akcijas tēma ir ekoloģija, pievēršot uzmanību apkārtējās vides aizsardzībai un veselīgam dzīves veidam. Tēmas ietvaros Latvijas muzeji vienojas kopīgā idejā ar moto "Par tīru pasauli!''. Latgales Kultūrvēstures muzejs aicina izbaudīt ekoloģiski tīrā materiāla – māla – pārvērtības katra interesenta rokās, kļūt skaistākiem, kopjot sevi ar dabas līdzekļiem un izgaršot laukos audzētu pirmo pavasara nātru zupu.

Pēdējā laikā televīzijā aizvien biežāk vērojam dažādus realitātes šovus, beidzot ir iespēja pašiem kļūt par Muzeju nakts šova dalībniekiem un pamēģināt gan dejot, gan dziedāt, bet galvenokārt mīcīt mālus kopā ar zvaigzni. Muzeja nakts šova īpašā zvaigzne būs Ludzas amatnieku centra keramiķis jubilārs Ēriks Kudlis un nakts šovs iesāksies ar keramiķa izstādes atklāšanu, informēja informēja Maija Upeniece, LKM sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste.

Muzeju nakts šovu kuplinās arī vairāki A.Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas keramiķi, kuri vakara gaitā radošajās darbnīcās ne tikai demonstrēs, bet aicinās darboties kopā un mīcīt mālus, veidot krelles, pīlītes un rotaļlietas. Tie, kuriem labāk padodas ''pīlīšu pūšana'' nevis veidošana, varēs pierādīt savu ''pūšanas mākslu'' un cītīties par uzvaru ekopasaku stāstīšanas konkursā.

Sadarbībā ar dabīgās kosmētikas veikalu ''Freija Beauty'', kur strādā kompetenti un pozitīvi noskaņoti speciālisti, Muzeju naktī būs vienreizēja iespēja atklāt mālu izmantošanas noslēpumus skaistumkopšanā, bet aktīvākie šova dalībnieki varēs izbaudīt, kādas ir sajūtas, ja pavisam tiešā nozīmē esi mālos līdz ausīm.

Nakts drēgnumu izkliedēs pavasarīgi svaigas un veselīgas nātru zupas garša, ko vārīsim visi kopā, tāpēc līdzi var ņemt kartupeli, sīpolu, burkānu un svaigi salasītas nātres tīrā lauku vidē.

Muzeju nakts ir kļuvusi par interesantu un plaši apmeklētu pasākumu gan Rēzeknē, gan Latvijā, gan Eiropā kopumā. Muzeju nakts ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā – no sestdienas vakara līdz svētdienas pirmajai rīta stundai – notiek gandrīz visos Eiropas valstu muzejos. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas. Akcijas iniciatori un tradīcijas iedibinātāji ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Latvijas muzeji šajā akcijā piedalās kopš 2005.gada un to koordināciju Latvijā līdz šim veica Muzeju valsts pārvalde, tagad šo funkciju pārņēmusi Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļa.

Latgales Kultūrvēstures muzejs akcijā iesaistās kopš 2006.gada, kad Muzeju nakts aizritēja dzejas romantikas gaisotnē, 2007.gadā šī nakts notika Francijas kultūras mēneša ietvaros, 2008.gadā – Vācijas kultūras dienu gaisotnē, bet 2009.gadā muzejs aicināja ceļot laikā un telpā, orientējoties pa Zelta ceļu Muzeju nakts labirintā.

Francijas izveidotajā Interneta mājas lapā atrodama informācija par norises vietām visās akcijas dalībvalstīs.

Informācija par Latvijas muzeju līdzdalību akcijā un piedāvājumu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.