Daugavpilī cer uz varavīksnes koalīciju

© F64

Lai sasauktu domes sēdi, kurā, iespējams, tiks mainīts Daugavpils mērs vai izveidota varavīksnes koalīcija, pagaidām vēl pilsētas mēra krēslā sēdošajam Andrejam Elksniņam ir laiks līdz 7. septembrim. Eksperti lēš, ka pozīciju zaudēšana otrajā lielākajā valsts pilsētā Saskaņai dārgi maksās, taču partijas līderi uzskata, ka šīs prognozes ir pārāk pesimistiskas.

Jau vēstīts, ka krīze Daugavpils domē sākās pēc tam, kad par ar Saskaņu veidotās koalīcijas pamešanu paziņoja Mūsu partijas pārstāvis Rihards Eigims un vēl divi no četriem domē ievēlētajiem šā politiskā spēka pārstāvjiem, kas pauda gatavību veidot koalīciju ar līdz šim opozīcijā strādājošo sešus mandātus turošo Latgales partiju.

No vienas puses, tam vajadzētu nozīmēt, ka 15 mandātu lielajā pilsētas domē mainās arī varas centrs, taču pagaidām abas puses lielāku akcentu liek uz iespēju izveidot tādu koalīciju, kurā strādā visas pašvaldībā ievēlētās politiskās organizācijas - Saskaņa, Mūsu partija un Latgales partija.

«Mēs pagaidām gaidām, kā būs tālāk. Vēlamies, lai būtu liela koalīcija, kurā ir visas trīs partijas. Durvis ir atvērtas, lai viņi domā, bet pagaidām neviens pie mums [no Saskaņas] nav nācis. Taču, ja viņi tā grib, lai sēž opozīcijā,» saka R. Eigims.

Uz konceptuāli līdzīgu Daugavpils domes koalīciju cer arī A. Elksniņš. «Visās domē ievēlētajās politiskajās partijās ir deputāti, kuri stāv ārpus korupcijas shēmām. Es kā domes priekšsēdētājs piedāvāju koalīciju - bez Eigima un [bijušā domes priekšsēdētāja un Latgales partijas līdera Jāņa] Lāčplēša - kurā varētu būt deputāti, kas strādātu visu Daugavpils iedzīvotāju vārdā,» saka A. Elksniņš.

Nevēlēšanos strādāt ar J. Lāčplēsi un R. Eigimu A. Elksniņš pamato ar viņu iesaistīšanos koruptīvās shēmās, kas bijušas par pamatu Saskaņas un Mūsu partijas koalīcijas iziršanai. Par nesaderību ar J. Lāčplēsi dēļ viņa aizdomīgajiem darījumiem, esot mēra amatā, A. Elksniņš skaidroja vēl pirms pašvaldību vēlēšanām, bet R. Eigims uzticību zaudējis pēc tam, kad mudinājis A. Elksniņu, lai viņš pašvaldībai ļautu no R. Eigima par mākslīgi uzpūstu cenu nopirkt nekustamo īpašumu. «Par šo gadījumu esmu informējis arī tiesībsargājošās iestādes, lai tās noskaidro patiesību,» saka A. Elksniņš.

Ņemot vērā, ka tradicionālu sadarbību koalīcijā ar Latgales partiju un nu jau lielāko daļu Mūsu partijas pārstāvju A. Elksniņš neuzskata par iespējamu, pastāv liela iespēja, ka viņš līdz ar Saskaņas pieciem mandātiem tiks atstumts no varas centra. Taču A. Elksniņš uzskata, ka šāds iznākums būs bijis tā vērts. Pretējā gadījumā viņam būtu jāiesaistās koruptīvā darījumā, kas agri vai vēlu nāktu gaismā.

«Tas Saskaņai būs zaudējums gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Elksniņš būtu izmantojis visus Daugavpils, kas nav tā nabadzīgākā pašvaldība, resursus, lai līdzīgi Rīgai nodrošinātu Saskaņai ilgu valdīšanu. Turklāt Saskaņa ar pietiekami lielu pompu uzrādīja savus veiksmīgos pašvaldību vēlēšanu rezultātus reģionos. Tagad sanāk, ka Daugavpilī un Liepājā viņi būs opozīcijā, un arī Jūrmalā viņiem nav īsti mēra amata. Tādēļ nevar teikt, ka Saskaņas ofensīva reģionos būtu izdevusies,» saka politologs Filips Rajevskis.

Tam nepiekrīt Saskaņas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs. Viņš atgādina, ka jau šajās pašvaldību vēlēšanās, salīdzinot ar iepriekšējo rezultātiem, viņa pārstāvētā partija Daugavpilī ieguva par vienu mandātu vairāk, un pauž pārliecību, ka pilsētas vēlētāji novērtēs A. Elksniņa principiālo nostāju, lai, vērojot, kā Latgales partija un Mūsu partija vada pilsētu, nākamajās vēlēšanās Saskaņai paustu vēl lielāku atbalstu.

***

Viedoklis

Saskaņas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs:

- Pilsētas vēlētāji novērtēs Andreja Elksniņa principiālo nostāju, lai, vērojot, kā Latgales partija un Mūsu partija vada pilsētu, nākamajās vēlēšanās Saskaņai paustu vēl lielāku atbalstu.



Svarīgākais