PLŪDI LATGALĒ: Rēzeknes pusē centīsies palīdzēt zemniekiem

© Ekrānšāviņš/Toms Bricis/Twitter

Pēc pēdējo dienu lietusgāzēm prioritārais darbs Rēzeknes novadā ir palīdzības organizēšana lauksaimniekiem, pauž novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (Latgales partija, VL-TB/LNNK, "Vienotība").

Domes priekšsēdētājs skaidroja, ka ārkārtas situācijas izsludināšana nozīmē juridisko vai privāto personu tiesību ierobežošanu vai pienākumu uzlikšanu, taču pašlaik no juridiskā aspekta pamata ārkārtas situācijas izsludināšanai nav.

"Protams, emocionāli tā ir ārkārtējā situācija," pauda Švarcs, skaidrojot, ka īpaši smagu triecienu lietavas nodarījušas lauksaimniekiem, jo ir saimniecības, kur raža nopostīta teju simtprocentīgi.

"Tā ir gan šī gada labība, gan rapša sējumi. Tagad mūsu prioritāte ir palīdzība zemniekiem, jo nedrīkstam pieļaut, ka situācija kļūst par pamatu zemnieku izputēšanai," klāstīja domes priekšsēdētājs.

Pašvaldības un atbildīgās ministrijas sākušas sarunas ar Lauku atbalsta dienestu, kas varētu administrēt un apkopot visu informāciju par bojātiem laukiem, lai lauksaimnieki pēc iespējas ātrāk varētu saņemt kompensācijas.

Ekrānšāviņš/Maris Justs/Facebook

Pašvaldības rīcībā nav informācijas, ka saimniecībās būtu pasliktinājusies dzeramā ūdens kvalitāte. Taču gan šiem jautājumiem, gan iespējamiem piesārņojumiem no lokālām kanalizācijām seko pagastu pārvaldes.

Kā ziņots, ceturtdienas vakarā beigušās ārkārtējās lietavas Latgalē un nokrišņu daudzums Rēzeknes novērojumu stacijā 32 stundās sasniedzis 159 milimetrus jeb 229% no augusta normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Nepieredzēti stipri lijis gan Rēzeknes apkaimē, gan plašākā teritorijā Latgalē. Mazāk spēcīgas lietavas skāra arī Sēliju un Vidzemes austrumu daļu.

Nokrišņu daudzums Rēzeknes pusē sasniedzis gandrīz ceturto daļu no visa gada normas. Tik intensīvas lietavas šeit piedzīvotas pirmo reizi meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Ziņas par nozīmīgiem plūdu postījumiem saņemtas no daudziem novadiem Latgalē, kā arī no Alūksnes novada.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais