PLŪDI LATGALĒ: Ciblas novadā plūdi norobežo ciematus no piekļuves tiem

© SCANPIX

Ciblas novadā Rītupē un Ilzes upītē ūdens līmenis cēlies par aptuveni 1,5 metru, zemākajās vietās ceļi ir applūduši pat simtiem metru garos posmos, pastāstīja Ciblas novada domes priekšsēdētājs Juris Dombrovskis.

Daudzviet, kur caurtekas nav spējušas uzņemt visus lietus ūdeņus, ceļi ir izskaloti. Reālā situācija patlaban vēl tikai tiek apzināta, jo daudzas vietas ir zem ūdens un nav īsta skaidrības par ceļu patieso stāvokli, skaidroja domes priekšsēdētājs.

Ciblas novadā ir apdzīvotas vietas, piekļuve kurām pašlaik ir apgrūtināta. Tā, piemēram, neizbraucamā ceļa dēļ autoveikals šodien nav spējis nokļūt līdz Līdumnieku ciemam.

Tāpat daudzviet zemākajās vietās ir applūduši dzīvojamo māju pagrabi. Cīnīties ar dabas stihiju cilvēkiem nākas lielākoties pašu spēkiem, jo ne pašvaldība, ne operatīvie dienesti vienlaicīgi nespējot palīdzēt visiem.

Ekrānšāviņš/Maris Justs/Facebook

Runājot par lietavu nodarīto zaudējumu apmēriem Ciblas novada mērs bija visai piesardzīgs, sakot, ka konkrētas summas varētu sākt iezīmēties tikai nākamnedēļ, kad ūdeņi būs noplakuši, bet jau tagad esot skaidrs, ka zaudējumi būšot mērāmi vismaz desmitos tūkstošu eiro.

Šodien vairāku Latgales pašvaldību vadītāji lemj par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu lietavu radīto plūdu, noskaidroja aģentūra LETA.

Plkst.10.30 sākusies visu bijušā Ludzas rajona pašvaldību - Ciblas, Ludzas, Kārsavas un Zilupes novadu vadītāju tikšanās.

Pašvaldību domju priekšsēdētāji kopā ar civilās aizsardzības speciālistiem lems par nepieciešamību izsludināt ārkārtas situāciju.

Svarīgākais