Tiesībsargs licis Jūrmalas domei atcelt maksu par kapavietas nomu

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Tiesībsargs Juris Jansons augusta sākumā licis Jūrmalas domei veikt grozījumus saistošajos noteikumos un atcelt maksu par kapavietas nomu. Tiesībsarga ieskatā tāds maksājums ir patvaļīgs un prettiesisks, lai arī cik mizerabls tāds maksājums šķistu. Turklāt Jūrmalas dome esot pārsniegusi pašvaldībai piešķirtās kompetences robežas. Tiesībsargs aicinājis Jūrmalas domi ne vēlāk kā līdz šā gada 1. novembrim atcelt kapavietas nomas maksu.

Jūrmalas pilsētas domes saistošajos noteikumos noteikts, ka maksa par kapavietas nomu ir 0,83 eiro (bez pievienotās vērtības nodokļa) par kvadrātmetru gadā. Jūrmalas pilsētas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Elita Cepurīte informē, ka ieņēmumus pašvaldības iestāde Jūrmalas kapi izlieto kapavietu uzturēšanai un apsaimniekošanai - atkritumu izvešanai no kapavietām, koplietošanas celiņu un teritorijas tīrīšanai, sauso koku zaru novākšanai, ūdens sūkņu uzstādīšanai u. c. darbiem. Arī iepriekš tiesībsargam Jūrmalas pašvaldība norādījusi, ka valsts nav noteikusi kapavietu uzturēšanas kārtību, un dome ieviesusi maksu par kapavietas nomu, lai varētu uzturēt un apsaimniekot kapsētas.

Savukārt tiesībsargs oponē: kapsētu izveidošana un uzturēšana ir viena no pašvaldības autonomajām funkcijām, kuras īstenošanai pašvaldības drīkst izdot saistošus noteikumus, tomēr tiem jābūt tiesiskiem un jāizslēdz jebkāda patvaļīga rīcība no vietvaras puses. Pašvaldībai šādi izdevumi jāfinansē no sava budžeta - tāds ir tiesībsarga viedoklis.

Jūrmalas domē atbild, ka pašvaldība izvērtē tiesībsarga atzinumu, kā arī lūgs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas kā pašvaldību darbību pārraugošās institūcijas viedokli, jo tieši ministrija šādus saistošos noteikumus ir saskaņojusi gan Jūrmalai, gan arī citām pašvaldībām.

«Papildus vēršam uzmanību uz to, ka ministrija vairākkārt jau ir paudusi savu viedokli, tostarp arī tiesībsargam, ka nomas maksas iekasēšana par kapavietu nomu nav prettiesiska,» teikts Jūrmalas pašvaldības atbildē Neatkarīgajai.

Neatkarīgā jau 2009. gadā rakstīja, ka Jūrmalā kopš 2002. gada tiek iekasēta nomas maksa par kapavietu, sākumā tā bija 30 santīmu par kvadrātmetru, vēlāk 50 santīmu bez pievienotās vērtības nodokļa. Tolaik līdzīgu praksi apbedītāju organizāciju pārstāvji gribēja izvērtēt arī Rīgā, bet Rīgas pašvaldības attieksme bija noraidoša.



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais