Latgales plānošanas reģions iebilst pret RAPLM likvidāciju

Latgales plānošanas reģions (LPR) nosūtījis atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā kategoriski iebilst pret plānu likvidēt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM) un tās funkcijas mehāniski sadalīt starp vairākām nozaru ministrijām.

Vēstules autori pieprasa, lai jautājums par RAPLM reorganizāciju vai likvidāciju tiktu skatīts tikai kopā ar jautājumu par visa Ministru kabineta reformu.

LPR uzskata, ka ministrijas reorganizācija/likvidācija novedīs pie vēl ciešākas Valsts pārvaldes funkciju centralizācijas. LPR nepiekrīt apgalvojumam, ka RAPLM ir likvidējama, jo izpildījusi savu misiju - īstenojusi pirmā līmeņa pašvaldību reformu Latvijā, apvienojot pagastus novados.

"Tieši šobrīd novadiem ir nepieciešams spēcīgs atbalsts no valsts to pārvaldes, pakalpojumu sniegšanas un attīstības mehānismu pilnveidošanā un nostiprināšanā. Līdz šim šo atbalstu novadiem veiksmīgi sniegusi RAPLM. No tā, cik veiksmīgi un operatīvi tiks risināti dažādi jautājumi novados, kādā apjomā un kvalitātē iedzīvotāji šeit spēs saņemt valsts un pašvaldību pakalpojumus, lielā mērā būs atkarīga arī uzņēmējdarbības vide Latvijas novados," uzskata LPR Attīstības padomes priekšsēdētāja Rita Strode.

RAPLM ir vienīgā ministrija, kas savā darbībā vadījusies nevis no šauri resoriskiem vertikāliem uzstādījumiem, bet no visas valsts teritorijas vajadzībām un interesēm. Līdz ar ministrijas likvidāciju var tikt pārtraukts pie vienas pieturas aģentūru principa ieviešanas un valsts funkciju un pakalpojumu decentralizācijas uzsāktais darbs, kam bija jādod reģionu iedzīvotājiem un uzņēmējiem iespēja ērti saņemt valsts pakalpojumus katrā pašvaldībā, teikts vēstulē.

Likums paredz, ka Latvijā ir jāizveido otrā līmeņa pašvaldības - apriņķi, kuriem būs jāpilda virkne funkciju un uzdevumu reģionālā līmenī. Sadalot RAPLM, nopietni tiek apdraudēta sekmīga šī uzdevuma turpmākā īstenošana.

Vēstules autori uzsver, ka RAPLM pārziņā ir ļoti plašs valstiski svarīgu jautājumu spektrs, tostarp valsts attīstības stratēģisko dokumentu izstrādes koordinēšana, teritoriālā plānošana valsts, reģionālajā un novadu līmenī, zemes politika, pašvaldību pārraudzība, reģionālās attīstības politikas un instrumentu izstrāde.

RAPLM koordinē arī sadarbības jautājumus telpiskajā plānošanā starptautiskajā līmenī, apvienojot vienpadsmit Baltijas jūras valstis, kā arī veic INTERREG un Teritoriālās sadarbības programmu ieviešanu un uzraudzību. Vairākās šajās programmās ministrija nodrošina vadošās iestādes lomu programmu ieviešanā un uzraudzībā. Ar RAPLM funkciju mehānisku sadalīšanu pa nozaru ministrijām Latvija riskē arī pazaudēt vadošo lomu un iniciatīvu šo programmu īstenošanā, kas var novest pie neizpratnes no starptautisko partneru puses.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.