VARAM nākamā gada prioritātēm prasa 18 miljonus eiro

© F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) prioritāro pasākumu sarakstā Finanšu ministrijai un Pārresoru koordinācijas centram nākamā gada budžetā pieprasījusi 18,03 miljonus eiro, informē ministrijas pārstāve Laura Jansone.

VARAM kā trīs galvenās prioritātes izvirzījusi uzņēmējdarbības attīstību pašvaldībās, valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru (VPVKAC) izveidi, kā arī gaisa kvalitātes monitoringa uzlabošanu.

Lai uzlabotu uzņēmējdarbības infrastruktūru, mērķdotācijās nākamam gadam ministrija prasa 10,09 miljonus eiro. Lai veicinātu ekonomiskās aktivitātes vietējā līmenī, plānots 89 novadu pašvaldībās sniegt atbalstu konkursa kārtībā. Finansējumu paredzēts novirzīt privāto investīciju un jaunu darba vietu radīšanai, kā arī nodrošināt atbilstošu publisko infrastruktūru pašvaldībās. Prioritātes īstenošanai paredzama pozitīva ietekme Latvijas tautsaimniecībā.

Publisko pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai Latvijā - VPVKAC izveidei un uzturēšanai 2018.gadā ministrijai nepieciešami 410 300 eiro. Prioritāte izriet no valdības rīcības plānā izvirzītā uzdevuma par "vienas pieturas aģentūras" principa ieviešanu valsts un pašvaldību pakalpojumu sniegšanā, tajā skaitā izmantojot informācijas tehnoloģiju iespējas. Attīstot VPVKAC, plānots uzlabot publisko pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem un uzņēmējiem reģionos. Pasākumu īstenojot, 2018.gadā plānots izveidot un uzturēt sešus reģionālās un divus nacionālās nozīmes attīstības klientu apkalpošanas centrus

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Savukārt gaisa kvalitātes monitoringa uzlabošanai plānots izveidot nacionālās references laboratoriju, uzlabot monitoringa staciju darbību un veikt izvērtējumu par valsts monitoringa tīkla stacijās izmantoto metožu atbilstību. Šim mērķim 2018.gadā nepieciešami 148 600 eiro. Pasākumu īstenošana ļaušot iegūt precīzus mērījumus par esošo gaisa kvalitāti Latvijā un īpaši Rīgā.

Kā ziņots, valdība atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu atteikties no termina "jaunās politikas iniciatīvas", to aizstājot ar jaunu terminu - "prioritārie pasākumi".

Ministrijām bija jāiesniedz FM un Pārresoru koordinācijas centrā priekšlikumi par prioritārajiem pasākumiem un to īstenošanai nepieciešamo finansējumu.

FM iepriekš aģentūru LETA informēja, lai nodrošinātu efektīvāku un caurspīdīgāku valsts budžeta vadību, gatavojot nākamā gada budžetu, detalizēti tiks pārskatīti iepriekšējo gadu nozaru ministriju izdevumi.

Svarīgākais