NEPALIEC MALĀ! Šodien pašvaldību vēlēšanas; noderīga informācija

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Šodien, 2017. gada 3. jūnijā, Latvijā notiek republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanas, kurās jāievēl deviņu republikas pilsētu un 110 novadu domju deputāti, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma. Eiropas Savienības pilsoņiem, lai piedalītos pašvaldību vēlēšanās Latvijā, 90 dienas pirms vēlēšanām jābūt reģistrētiem Latvijas Iedzīvotāju reģistrā. Visiem vēlētājiem jābūt reģistrētiem Vēlētāju reģistrā.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Pašvaldību vēlēšanās vēlētāju uzskaitei lieto Vēlētāju reģistru. 3.jūnija vēlēšanās katrs vēlētājs ir reģistrēts savā vēlēšanu iecirknī atbilstoši reģistrētajai dzīvesvietai 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (š.g. 5.martā).

Iecirkņu darba laiks pašvaldību vēlēšanu dienā, 3.jūnijā, ir no pulksten 7.00 līdz 22.00. Piedaloties pašvaldību vēlēšanās, nepieciešama pase vai personas apliecība.

Kopumā valstī atvērti 955 vēlēšanu iecirkņi.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periods ir laika posms no 120.dienas līdz vēlēšanu dienai, 2017. gada pašvaldību vēlēšanās - no 4. februāra līdz 3. jūnijam. Vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanām Latvijā ir spēkā pilnīgs aģitācijas materiālu izvietošanas aizliegums. Savukārt 30 dienas pirms vēlēšanām ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācija televīzijā.

Šajās pašvaldību vēlēšanās iesniegti 599 saraksti, kuros ir 8945 deputātu kandidāti. 61% no deputātu kandidātiem ir vīrieši, bet 39% - sievietes.

Pašvaldību vēlēšanu deputātu kandidātu vecuma struktūra / cvk.lv

Vidējais pašvaldību vēlēšanu deputāta kandidāta vecums ir 46,6 gadi. Jaunākais ir 18 gadus vecs, bet vecākajam kandidātam ir 88 gadi.

Ņemot vērā, ka pašvaldību vēlēšanās kandidējošie Saeimas deputāti ievēlēšanas gadījumā zaudē parlamentāriešu mandātu, pēc vēlēšanām varētu mainīties arī parlamenta frakciju sastāvs.

Parlamenta Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere aģentūrai LETA skaidroja, ka neatkarīgi no tā, vai Saeimas deputāts ir vai nav uzrakstījis iesniegumu par mandāta nolikšanu, deputāts uz likuma pamata zaudē mandātu, ja tiek ievēlēts kādā pašvaldībā. Meisteres ieskatā, Saeimas deputāts zaudē mandātu dienā, kad uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā pašvaldības dome. No šīs dienas politiķim arī vairs nemaksā mēnešalgu par Saeimas deputāta pienākumu pildīšanu.

Svarīgākais