Aizdomas, ka Rēzeknē notikusi vēlētāju balsu pirkšana, cilvēki ziņo: tāpat notiek Jēkabpilī

© Inga Nestere/ F64 Photo Agency

Šodien Rēzeknē 251.vēlēšanu iecirknī iespējams notikusi vēlētāju balsu pirkšana, pastāstīja Rēzeknes vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Diāna Piroškina.

Minētā iecirkņa vēlēšanu komisijas darbinieki ievērojuši trīs iereibušus vīriešus, kuri sākumā iegājuši iecirknī un nobalsojuši, bet pēc tam izgājuši ārā, zvanījuši pa mobilo telefonu un ar atlikušajiem vēlēšanu sarakstiem kādu gaidījuši. Pēc satikšanās ar gaidīto personu katrs devies uz savu pusi.

Vēlēšanu komisijas darbinieki pieļauj, ka minēto personu satikšanās gaitā varējusi notikt norēķināšanās par iespējamajam balsu pircējam nepieciešamo balsojumu.

Par notikušo nekavējoties informēta Drošības policija, kuras darbinieki ieradušies norādītajā iecirknī un veikuši nepieciešamās darbības.

Iespējamais balsu pirkšanas gadījums noticis ap plkst.14 dienā.

Tā kā vēlēšanu komisijas priekšsēdētājai ir tikai aizdomas par labu kuram sarakstam balsis ir pirktas, taču pagaidām nav pierādījumu, saraksta numuru viņa neatklāj.

Iedzīvotāji sociālajos tīklos ziņojuši arī par balsu pirkšanu Jēkabpilī, taču Pašvaldības policija šādu informāciju saņēmusi nav.

Viktors Vilkaušs savā "Facebook" lapā raksta, ka "ir sākusies organizēta balsu pirkšana tieši iepriekšējās nobalsošanas aizsegā". Viņa rīcībā esot informācija, ka "vietas tiek nopirktas par naudu, lielākoties ar neaizsargāto sociālas grupas iedzīvotāju balsu palīdzību". Šie iedzīvotāji pirms tam esot deklarēti attiecīgajā administratīvajā teritorijā. Tāpat kādas partijas nodaļā esot nolemts, kuri saraksta kandidāti jāsvītro, bet kuriem jāliek plusi.

Par iespējamo balsu pirkšanu ziņo arī vietējais portāls "Radio1.lv", atsaucoties gan uz informāciju sociālajos tīklos, gan uz aculieciniekiem, kas esot atklājuši, ka Bebru ielas mikrorajonā par balsi piedāvājot 20 eiro. Savukārt citi avoti vēstot, ka viena balss maksājot no pieciem līdz 15 eiro.

Jēkabpils Pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis aģentūrai LETA atklāja, ka policija informācija par balsu pirkšanas mēģinājumiem nav saņēmusi. "Esam runājuši ar kolēģiem, mums šādu ziņu nav," pauda Surkulis.

Viņaprāt, šādas baumas tiek izplatītas, jo par vietu Jēkabpils domē konkurē daudzu sarakstu kandidāti.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais