Vērtēs, vai pārdalīt mandātus pēc tiesas sprieduma par balsu pirkšanu Latgalē

© Inga Nestere, F64 Photo Agency

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien skatīs situāciju pēc tiesas sprieduma balsu pirkšanas lietā par labu Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim (V), informē CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Ņemot vērā, ka tiesas ir konstatējušas kopumā 66 uzpirktas balsis, bet mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem ietekmē 78 balsu starpība, prognozējams, ka arī šoreiz CVK nevarēs lemt par mandātu pārdali.

CVK ir saņēmusi Latgales apgabaltiesas spriedumu krimināllietā par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, un šodien notiks vēlēšanu komisijas sēde, lai izvērtētu tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu. Ievērojot Saeimas vēlēšanu likumu, CVK pēc iepazīšanās ar tiesas spriedumu ir jālemj pārdalīt vai nepārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem.

Šis ir jau ceturtais tiesas spriedums lietā par vēlētāju uzpirkšanu Latgales vēlēšanu apgabalā 12.Saeimas vēlēšanās, kas stājies spēkā, un kurā konstatēto pārkāpumu ietekme uz mandātu sadalījumu CVK jāvērtē. Šīs lietas materiāli liecina par deviņu vēlētāja uzpirkšanu, balsojot par partijas "Vienotība" deputātu kandidātu Zaķi.

Iepriekšējos tiesas spriedumos 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā ir pierādīta 57 vēlētāju balsu uzpirkšana, kas kopā arī deviņām šajā tiesas spriedumā konstatētajām uzpirktajām balsīm veido 66 balsis. Savukārt 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti Latgales vēlēšanu apgabalā liecina, ka mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem ietekmē 78 balsu starpība.

Otrs CVK šodienas sēdes darba kārtības jautājums būs partijas "No sirds Latvijai" ierosinājums reģistrēt parakstu vākšanai likumprojektu "Grozījums likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli"". Šis likumprojekts CVK iesniegts šā gada 18.aprīlī, un atbilstoši likumam "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" CVK lēmums par šī likumprojekta reģistrēšanu parakstu vākšanai jāpieņem 45 dienu laikā.

Ar CVK iesniegtā likumprojekta tekstu iespējams iepazīties CVK mājaslapā "www.cvk.lv" sadaļā "Vēlētāju iniciatīvas".

CVK sēde notiks plkst.11.30 CVK biroja telpās Smilšu ielā 4, Rīgā un kā ierasts būs atklāta plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem.

Kā ziņots, NSL lūgusi CVK parakstu vākšanai reģistrēt likumprojektu, kas paredz vienīgā īpašuma neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN).

NSL sagatavotie grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" paredz, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek vienu Latvijas fiziskās personas īpašumā esošo nekustamo īpašumu, kurā tā ir deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo, kā arī šim nekustamajam īpašumam piekritīgo zemes platību pilsētās un ciemos līdz 1500 kvadrātmetriem, bet viensētās - līdz diviem hektāriem, aģentūru LETA informēja politiskajā spēkā.

Latvijā

Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšana Rīgā bija Krievijas specdienestu organizēta operācija, kuru uzraudzījis Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) virsnieks Vladimirs Ļipčenko, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", atsaucoties uz bijušā "Jukos" līdzīpašnieka Mihaila Hodorkovska medija "Dosjē" interneta izdevumu "dossier.center".