Vidzemes novados budžeti jau apvienoti

Lielākā daļa Vidzemes novadu savus budžetus jau ir apvienojuši, jo 1.oktobris ir Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas noteiktais termiņš, kad novadā esošo pagastu budžetiem jābūt apvienotiem. Daļa pašvaldību savus budžetus apvienojušas, bet līdz šī gada beigām katrs pagasts turpinās strādāt ar iepriekš ieplānotajiem līdzekļiem.

Kā skaidroja Burtnieku novadā, izveidojot novadu, tika apvienoti seši pagasti, no kuru individuālajiem budžetiem tika izveidots kopējs budžets. Lēmums par to tika pieņemts šā gada 15.jūlijā, kad tika izveidots Burtnieku novada apvienotais pamatbudžets un speciālais budžets. Tajā tika paredzēti ienākumi 3 096 216 latu apmērā, savukārt izdevumi - 3 744 173 lati. Sociālais budžets veidoja 172 582 latus. Šā gada 9.septembrī pamatbudžetā tika veikti grozījumi. Tie paredzēja, ka plānotie ienākumi pielīdzināmi 3 273 048 latiem, bet izdevumi - 4 262 005 latiem. Savukārt sociālajai palīdzībai paredzētais finansējums tika palielināts līdz 180 820 latiem.

Arī Gulbenes novada domes pirmajā sēdē jau nolemts, ka budžets būs konsolidēts, un tāds tas arī izveidots. Kā pastāstīja novada domes priekšsēdētāja Sandra Duļbinska, pagājušajā mēnesī tika izdarīti 2009.gada budžeta grozījumi. Sarežģīta situācija ir ar novada sociālo budžetu, kas katrai pašvaldībai palicis tajā līmenī, kāds tas bijis pirms novadu apvienošanās. "Gulbenes pilsētai sociālais budžets jau ir iztērēts par vairāk nekā 90%. Vairs neizsniedzam pašvaldību apstiprinātos sociālos pabalstus, tagad tiek izsniegti tikai tie, kurus noteikusi valsts. Arī turpmāk būs grūti, jo iedzīvotāju ienākuma nodoklis budžetā nepildās," sacīja Duļbinska.

Alojas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Bakmanis informēja, ka novada budžets ticis apstiprināts jau augustā, esot apstiprināti arī šā gada budžeta grozījumi. "Katrā pašvaldībā ir palicis savs sociālais budžets un programma. Pašvaldība ar savu sociālo budžetu strādās līdz 31.decembrim, tādēļ pagaidām katrā pagastā ir palikušas iepriekš izvirzītās prioritātes un sociālās palīdzības pabalsti. Nākamajā gadā arī sociālās jomas budžets būs kopīgs."

Naukšēnu novadā, kur apvienojušies divi pagasti, kopīgs budžets pieņemts jūlija beigās, tāpat arī Mazsalacas novadā, kur apvienojušies trīs pagasti un Mazsalacas pilsēta ar lauku teritoriju.

Mazsalacas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Zunda stāsta, ka kopīgais budžets ir veidots ļoti piesardzīgi. "Novadā apturējām vairākus projektus, jo tiem nebija līdzekļu. Iespējams, ka no tiem nāksies vispār atteikties." Taču sociālais budžets novada pašvaldību starpā nav sadalīts, jo novadā jau kopš augusta spēkā ir vienoti noteikumi par sociālajiem pabalstiem novadā.

Salacgrīvas novadā apvienotais budžets tiks pieņemts līdz 1.oktobrim, pašlaik pie tā jau tiek strādāts. "Pirms konsolidēt budžetu, mēs gribam, lai visu pašvaldību budžeti tiek pielīdzināti. Lai visas pašvaldības ir vienādā situācijā. Lai to panāktu ir nepieciešams, piemēram, izdarīt izmaiņas štatu sarakstā. Esam jau konstatējuši lietas, kur pašvaldībām būs jāpalīdz, piemēram, no Salacgrīvas pašvaldības budžeta daļa būs jāpiešķir Ainažu pašvaldībai, jo tur ir finansiālas grūtības," pastāstīja Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs.

Arī Valkas novada domes priekšsēdētājs Kārlis Albergs sarunā ar aģentūru LETA apliecināja, ka kopīgais budžets tiks pieņemts līdz 1.oktobrim. Arī budžeta sociālās palīdzības sadaļa pagastiem būs kopīga. "Mūsu novadā situācija nav tik dramatiska kā citur, sociālais budžets nav tik dramatiski pārtērēts."

Apes novadā budžets tiks apstiprināts septembra beigās, bet strādāts pie tā tiekot jau vairākus mēnešus. Savstarpējās sarunās nolemts, ka budžeti tiks konsolidēti, bet katra pašvaldība strādās sava līdzšinējā budžeta ietvaros.

Līdzīga situācija ir arī Madonas novadā, kur no augusta pagastu budžeti ir apvienoti vienā, bet līdz šī gada beigām katra pašvaldība strādā sava budžeta ietvaros.

Arī Alūksnes novada domē par budžetu apvienošanu lemts jau augustā. Domes priekšsēdētāja vietnieks Laimonis Sīpols stāsta, ka budžetā vislielākā ir izglītības sadaļa, jo šeit iekļautas visos 16 pagastos esošās izglītības iestādes. Pēc izglītības sadaļas otra lielākā ir sociālās palīdzības sadaļa.

Valmieras un Strenču novados budžets apvienots jau pirmajā mēnesī, kad novada domes uzsāka darbu. Plānots, ka Valmieras novadā līdz 1.oktobrim tiks apstiprināti arī šā gada budžeta grozījumi.

Ērgļu novadā jau kopš 2006.gada, kad tika pieņemts lēmums par novada izveidi, tiek strādāts pēc apvienotā budžeta. Līdzīga situācija arī Cesvaines novadā, kuram pēc 1.jūlija neviens pagasts nepievienojās.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Jaunpiebalgas novada priekšsēdētājs Laimis Šāvējs, novads tika izveidots jau 21.janvārī un kopš marta tam ir kopīgs budžets. Par novada budžeta grozījumiem lemts 1.jūlijā, kad palielināti līdzekļi sociālajai palīdzībai. "Ceru, ka līdz gada beigām plānotajās robežās iekļausimies," saka Šāvējs.

Vecpiebalgas novadā apvienotais budžets apstiprināts 19.augustā. "Konsolidācija savas izmaiņas ir izdarījusi, taču pašvaldību budžeta proporcijas ir palikušas iepriekšējos apmēros," informē novada domes priekšsēdētāja Ella Frīdvalde-Andersone.

Raunas novada domes priekšsēdētājs Andris Neimanis informēja, ka pagastu budžeti tika salikti kopā jau aprīlī. 23.septembrī budžetā tiks izdarītas izmaiņas. "Pagastā ir viens sociālais dienests, tādēļ šajā jomā nekādu iezīmēto summu nav. Tādas ir vairākām iestādēm pagastos, piemēram, tautas namam un bibliotēkām."

Priekuļu novadā pašvaldības līdz pat gada beigām strādās katra ar savu budžetu. "Tā ir nolemts, ka līdz gada beigām katrs strādās ar savu. Pēc tam nāks revidents, sniegs savu atzinumu, un jauno gadu novads iesāks ar kopēju budžetu," stāsta novada domes priekšsēdētāja Māra Juzupa.

Apvienots budžets jau kopš jūlija beigām ir Pārgaujas novadā, augustā tāds tika apstiprināts arī Līgatnes novadā. Ar konsolidētu budžetu strādā Amatas novadā.

Konsolidētais budžets jau apstiprināts arī Smiltenes novadā. Limbažu novadā par budžetu apvienošanu lemts 30.jūlija sēdē.

Cēsu novadā budžets ir apvienots, bet, kā pastāstīja novada domes Finanšu nodaļas vadītāja Aivija Zerne, līdz 1.oktobrim tiks apstiprināts konsolidētais budžets.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais