Jauna kārtība: Dodoties uz mežu, līdzi jāņem vakcinācijas pase*

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Saņemts paziņojums, ka reģionos ar augstu ērču aktivitāti un lielu īpatsvaru inficēto ērču, mežos, parkos un pie ūdeņiem notiks pastiprināta atpūtnieku kontrole. Šajos reģionos, uzturoties pie dabas, obligāti līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam, kā arī vakcinācijas pasei. Dienesti kontrolēs arī to, vai iedzīvotāji pie dabas devušies atbilstošā apģērbā – gaišās, slīdīgu audumu drēbēs –, pārbaudīs, vai bikšu gali ir sabāzti zeķēs un ievēroti citi priekšnoteikumi sevis pasargāšanai no ērces piesūkšanās, informē AS “Veselības centru apvienība” (VCA).

Veicot epidemioloģiskās uzraudzības datu analīzi par saslimstību ar ērču encefalītu 5 gadu periodā,šogad noteikti 27 novadi ar visaugstāko saslimstības līmeni. Šajos novados tiek nodrošināta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu, kā arī notiks atpūtnieku kontrole.

Tās laikā mežā, upmalās, parkos un citviet patrulēs darbinieki, kuru uzdevums būs analizētizplatītākos dabas mīļotāju psiholoģiski vizuālos tipus un pārbaudīt viņu zināšanas par to, kā sevi pasargāt no ērces piesūkšanās.Darbiniekiem būs tiesības pārbaudīt iedzīvotāju personību, kā arī vakcinācijas pasi. Tas nozīmē, ka atpūtniekiem līdzi jābūt kā personu apliecinošam dokumentam, tā arī derīgai vakcinācijas pasei.

Tiks vērtētsarī apģērbs. Ja atklāsies, ka tas neatbilst personiskās drošības prasībām, atpūtniekam būs jāklausās lekcija un jāpiedalās praktiskā pret ērču drošas ģērbšanās apmācības nodarbībā. To noslēdzot, obligāti būs jānokārto eksāmens.

VCApārstāvji paskaidro, ka lēmums par pastiprinātu iedzīvotāju kontroli un apmācību paaugstinātas ērču aktivitātes novados pieņemts, lai veicinātu izpratni par savlaicīgas profilakses nozīmi un samazinātu saslimšanas gadījumu skaitu.

Latvijā izplatītākās ērču pārnēsātās slimības ir ērču encefalīts, Laimas slimība un ērlihioze. Pret ērču encefalītu efektīvākais līdzeklis ir vakcinācija, savukārt, lai pasargātu sevi no Laimas slimības un ērlihiozes, jānovērš ērces piesūkšanās, pielāgojot apģērbu un lietojot ērču repelentus (aizsarglīdzekļus).2016. Gadā Latvijābija 230 ērču encefalīta saslimšanas gadījumu, kas ir par 61 vairāk nekā 2015. gadā. Ar ērlihiozi fiksēti 50 saslimšanas gadījumi, kas ir par 9 vairāk nekā 2015. gadā. Savukārt ar Laimas slimību pērn fiksēti 479 saslimšanas gadījumi, kas ir par 16 mazāk nekā 2015. gadā.

VCA atgādina, ka daudz ērču ir nekoptās meža audzēs, ilggadīgi nekoptās un krūmiem aizaugušās pļavās, garā zālē, krūmājos unbrikšņos. Būtiski gan atcerēties, ka ērces ir sastopamas arī pilsētās, tādēļ ik pa laikam jāpārliecinās, vai pa apģērbu nerāpo ērce, bet, pārnākot mājās, jāpārbauda vai kāda ērce nav piesūkusies. Ērces savos mājokļos var ienest arī ar pļavas ziediem un apģērbu. Tāpat mājoklī ērci var ienest arī suns.

VCA pārstāvji ir pārliecināti, ka šogad paredzētā atpūtnieku pastiprinātā kontrole augstas ērču aktivitātes reģionos palielinās iedzīvotāju izglītotības līmeni un veicinās veselību.

* April! April! Sveiciens 1. aprīlī! Šī ir joku ziņa!

Svarīgākais