Zinoo ieslēdz zinātkāri

SKATĀMIES SKAŅU. Ingmārs rāda skaņu uz pašu izgudrotas, bet RTU laboratorijās izgatavotas iekārtas – ūdens kustības mainās, mainot skaņas frekvenci © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Ko darīt, ja bērnu nekas neinteresē, nekas neaizrauj un nav ne mazākās vēlmes mācīties? Atbilde ir salīdzinoši vienkārša – jādodas uz vietu, kurā rodas interese par pasaules kārtību, par kosmosu un ikdienišķām parādībām, tikai mazliet no cita redzespunkta – caur aptaustīšanu, caur ieraudzīšanu, caur izmēģinājumiem un pieredzi, ko nevar iegūt ne mājās, ne skolā. Tas ir Zinoo centrs Cēsīs!

Cēsu Zinoo centrā var ieraudzīt visādus brīnumus, ieskaitot mūžīgo dzinēju, uz ko visa pasaule tiecas, ieraudzīt skaņu, uzbūvēt robotu, veikt ķīmijas eksperimentus un vēl daudz ko citu. Centra direktors Pauls Irbins saka: «Ja bērnam neko neļauj darīt, tad viņš tāds arī izaug - labāk neko neaiztikt, nemēģināt, neriskēt, neiepazīt. Mūsu centrā viņam ir iespēja visu izpētīt un saprast pašam. Mēs varam stundām bērnam stāstīt par kosmosu un robotiem, bet interese par to radīsies tikai tad, ja pats būs nonācis ar to tiešā kontaktā. Zinoo centrs piedāvā eksponātus un iekārtas, ko drīkst aiztikt un izmēģināt - varam pat iemācīt pirmo robotu uzbūvēt. Šāda pieredze iedrošina bērnu, un arī vēlāk viņš mēģinās uzzināt ko jaunu vai uzmeistarot ko nebijušu. Mūsu primārais uzdevums ir izaicināt bērnus uzdot jautājumus: kāpēc un kā tas notiek?»

Cēsu Zinoo centra darbinieki liek lietā visu savu iztēli un prātu - apvienojot pat vispārdrošāko ideju ar praktisku izpildījumu, izdodas radīt unikālas un aizraujošas iekārtas, kas neatstāj vienaldzīgu un liek domāt tālāk un plašāk. Centra tehniskais direktors Ingmārs ir vairāku eksponātu autors un pats par sevi saka: «Pēc izglītības esmu keramiķis, pēc aicinājuma izgudrotājs. Šeit ir vieta, kur varu īstenot savas trakākās idejas, kas bieži rodas kā puzle - kaut kur kaut kas ir ieraudzīts, kaut kas uzzināts un tad vēl no kosmosa klāt pieķerts. Piemēram, roboti sumo cīkstoņi vizuāli raisa domas par kosmosa kuģiem.» Centrā visi eksponāti saistās arī ar ko citu, nekā tikai konkrētajai lietai paredzēto. Nu kaut vai multenīte, ieslēpta kumodes atvilktnē - nu kurš gan to tur meklēs? Varam arī ieraudzīt, kā klavierēs skaņa rodas, un savas personīgās nošu gammas nospēlēt.

Tuvākajā nākotnē Zinoo centram ieplānotas būtiskas pārvērtības - ieplānots vērienīgs projekts, kas dos iespēju piesaistīt ap 100 000 apmeklētāju gadā.

Zinoo centrā interesanti būs bērniem no četru gadu vecuma līdz pat 6.-8. klašu skolēniem. Tā ir lieliska izvēle, arī domājot par pavasarī tradicionālajām skolēnu ekskursijām.



Latvijā

Eleving Group ir uzsācis sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), kurā privātie un institucionālie investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties uz uzņēmuma akcijām. Parakstīšanās periods ilgs līdz 8. oktobrim.