Vējonis nosoda Valmieras pašvaldību par atļauju izcirst kokus nesamērīgos apmēros

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) nosoda Valmieras pašvaldību par izsniegto atļauju izcirst kokus pie Jāņa Daliņa stadiona Valmierā. Vējonis uzsver, ka ir saprotama pašvaldības vēlme sakārtot vietējo infrastruktūru, tomēr, pieņemot šādus lēmumus, nepieciešams ievērot samērīguma principu.

Tāpat vides ministrs aicina pašvaldības par pieņemtajiem lēmumiem plaši informēt sabiedrību, lai izvairītos no spekulācijām un veicinātu sabiedrības informētību par pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem un to lietderību.

Jau ziņots, ka Jāņa Daliņa stadionā Valmierā tiks nozāģēti apmēram 300 dažāda vecuma koki, 90% no tiem ir bērzi, - žurnālistiem pastāstīja stadiona apsaimniekotājs un SIA "Vidzemes Olimpiskais centrs" (VOC) direktors Artis Jansons.

Pašvaldība stadionā sākusi sakārtošanas darbus, bet daļā valmieriešu neizpratni radījuši koku izzāģēšanas apmēri.

Koku zāģēšana sākās pagājušās nedēļas nogalē pirms Lieldienu brīvdienām un tiks pabeigta līdz 15.aprīlim. Nepieciešamību izzāģēt bērzus pašvaldība pamato ar vēlmi sakārtot stadiona apkārtni, kā arī atvieglot stadiona kopšanu.

Jansons uzskata, ka koki stadiona teritorijā bija pārauguši un apdraudēja apmeklētājus. "Viena no lielākajām problēmām līdz šim ir bijusi stadiona teritorijā pāraugušie koki. Tie ir savu mūža nogali sasnieguši - 60-70 gadus veci bērzi, kas nu jau kļūst arī bīstami. Bērziem jau parādījušās piepes, un tas nozīmē, ka kādā dienā tie var vienkārši nokrist, jo šie koki nav tik izturīgā kā, piemēram, ozoli vai oši. Turklāt bērzs un priede vienuviet nespēj attīstīties, jo bērzi nomāc priedes. Pāraugušie bērzi apgrūtina arī stadiona seguma kopšanu - regulāri jāvāc krītošās lapas, zari. Ēnojums kavē seguma žūšanu," skaidroja Jansons.

Kad pirms vairāk nekā 70 gadiem, veidojot stadionu, tika izzāģēts mežs, koncepcija paredzēja saglabāt tikai priežu audzi. Taču gadu gaitā stadionā iesējušies un izauguši bērzi, kas nomākuši priedes.

Stadiona teritorijā tiks atstātas priedes, ozoli, dažas egles, bet nozāģētos bērzus laika gaitā pašvaldība apņēmusies aizstāt ar jauniem priežu stādījumiem. Nevajadzīgos kokus nolemts nozāģēt vienā reizē, jo tad vienlaicīgi var sākt visa stadiona teritorijas labiekārtošanu.

Kā skaidro Valmieras pašvaldības izpilddirektors Jānis Baiks, par līdzekļiem, kas tiks iegūti no nozāģēto koku realizācijas, tiks segtas stadionā veikto darbu izmaksas, bet atlikusī nauda paliks VOC rīcībā.

Nākotnē pašvaldība stadionu iecerējusi padarīt par populārāku pilsētnieku atpūtas vietu. Tiek domāts par slēpošanas trases izveidi ziemā un vasaras nometnēm bērniem. Bez maksas iedzīvotājiem visu dienu būs pieejami sporta laukumi, kuros spēlēt basketbolu, volejbolu, tenisu, nodarboties ar vieglatlētiku. Iespējams, šogad pirmo gadu izdosies iekārtot florbola laukumu.

Nākotnes plānos ietilpst arī stadiona ēkas siltināšana. Pašlaik ēkai ir problēmas ar apkures sistēmu un zema energoefektivitāte. Turpināsies arī telpu iekārtošana sportistu vajadzībām un darbs pie stadiona teritorijas labiekārtošanas.

Pagājušā gada decembrī Valmieras domes deputāti nobalsoja par SIA "Jāņa Daliņa stadions" likvidāciju.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais