Ūdens līmenis Pļaviņās pazeminājies [papildināts]

© nra.lv

Otrdienas pēcpusdienā izgāja ledus sastrēgums Daugavā lejpus Jēkabpils, izraisot ūdens līmeņa kritumu Jēkabpilī un īslaicīgu kāpumu Pļaviņu ūdenskrātuvē, liecina jaunākie dati no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde (Jēkabpils reģionālā partija) sacīja, ka pusstundu pēcpusdienā bija vērojama ledus kustība, kas radīja bažas par ūdens līmeņa kāpumu Daugavā, taču tagad tas ir samazinājies zem kritiskās robežas un ledus upē nekustas.

Viņa papildināja, ka arī mazajā pietekupē ūdens ir atkāpies.

Tomēr domes priekšsēdētāja uzsvēra, ka atbildīgie dienesti arvien darbojas pastiprinātā gatavībā un situācija tiek pastiprināti vērota.

Pie Zeļķu dzelzceļa tilta, starp Pļaviņām un Jēkabpili, ūdens līmenis īsā laikā kāpa par 80 centimetriem, pēc tam pazeminājās par pusmetru.

Daugavā pie Pļaviņām ūdens līmenis pusstundas laikā cēlās par 35 centimetriem, plkst.16 sasniedzot 11,05 metru atzīmi, bet nākamajā stundā tas pazeminājās par desmit centimetriem, un arī plkst.17.30 ūdens līmenis bija 10,95 metri.

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils kopš otrdienas rīta pazeminājies par 75 centimetriem. Augšpus Jēkabpils - posmā līdz Daugavpilij - turpinās lēna ūdens līmeņa pazemināšanās, Krāslavas novadā saglabājas nemainīgs ūdens līmenis.

Ledus masas Pļaviņu ūdenskrātuvē ir pēdējais lielais ledus sastrēgums šopavasar Daugavā. Pārējā upes daļā situācija mierīga, tuvākajās dienās gaidāma lēna ūdens līmeņa pazemināšanās.

Plūdi Pļaviņās sākas, ūdens līmenim Daugavā pakāpjoties virs 11,1 metra atzīmes. Tā tika pārsniegta piektdienas, 10.marta, vakarā, un naktī uz sestdienu ūdens līmenis paaugstinājās līdz pat 11,85 metriem, applūdinot vairākas ēkas. Naktī uz pirmdienu ūdens līmenis noslīdēja zem plūdu robežas.