Līvānos palu ūdens līmenis paaugstinājies vēl par pieciem centimetriem

Ūdens līmenis Daugavā pie Līvāniem un Jersikas un Daugavas pietekā Dubnā aizvadītajā diennaktī paaugstinājies vēl par pieciem centimetriem, būtiskas izmaiņas applūdušajās teritorijās tas gan nav radījis.

Pilsētā daļēji applūdusi Domes, Celtuves, Kurzemes, Dubnas un Upes iela. Applūdis arī Tradīciju laukums pie Dubnas, kur vasarās tradicionāli tiek rīkoti pilsētas svētki. No visām pusēm palu ūdens ieskāvis arī Latgales mākslas un amatniecības centru un Tūrisma informācijas centru.

Applūdušas arī vairākas privātmāju teritorijas Celtuves, Domes un Dubnas ielā, kā arī vairākas saimniecības Jersikas pagastā. Jersikas pagastā no sauszemes pilnīgi nošķirtas četras viensētas un applūduši divi mazdārziņu kvartāli Dimantos. Viena saimniecība iegādājusies ģeneratoru, jo ir mājlopi, tie gan visi ir sausumā un viņiem ūdens nedraud.

Drošības apsvērumu dēļ dažās no applūdušajām ēkām Līvānos atslēgta elektrība, tomēr vēlmi evakuēties un atstāt savas mājas cilvēki pagaidām nav izteikuši, izvēloties pārvietošanos laivās.

Visas plūdu skartās saimniecības ir apmeklētas, un tām piedāvāta palīdzība pārtikas sagādē. Divām saimniecībām, kur dzīvo gados vecāki iedzīvotāji, pagasta pārvalde pārtiku piegādājot mājās, pārējie apņēmušies tikt galā pašu spēkiem, izmantojot laivas.

Daugava no krastiem izgājusi arī Līvānu novada Turku pagasta teritorijā, taču tur situācija ir normāla, dzīvojamās mājas nav applūdušas.

Nepieciešamības gadījumā pašvaldība ir gatava evakuēt cilvēkus no applūstošajām mājām, izmitināt viņus un nodrošināt viņiem ēdināšanu un medicīnisko aprūpi. Policija ir gatava apsargāt īpašumus.

Iedzīvotāji izveidojušos situāciju uztver lielākoties mierīgi un no evakuācijas atsakās. Visvairāk applūdušo māju iedzīvotājus apbēdina iespējamais plūdu nodarītais kaitējums, jo, ilgstoši atrodoties ūdenī, tiek bojātas apkures un citas sistēmas, aiziet bojā stādījumi dārzos.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais