Daugavā strauji kāpj ūdens līmenis; izsludina oranžo trauksmi

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informē, ka Daugavā pie Pļaviņām gaidāma strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Tuvāko pāris stundu laikā Daugavā pie Pļaviņām ūdens līmenis paaugstināsie līdz 73.34 metriem, kas ir par 11,1 metru virs stacijas nulles atzīmes.

Kā skaidroja centrā, šis ir augstākais līmenis par kuru jābrīdina. Lejpus Pļaviņām izveidojies ledus sastrēgums - viss ledus, kas virzās no Jēkabpils puses ir sastājies un turpina to darīt.

Pēc LVGMC paustā, ūdens līmenis tuvākajā laikā varētu kļūt bīstams, kas nozīmē, ka varētu tikt appludinātas teritorijas Pļaviņu pašvaldībā.

Situāciju Daugavā patlaban novēro arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki, noskaidroja aģentūra LETA. Pļaviņās atrodas gan Aizkraukles daļas, gan Pļaviņu posteņa vadība.

Skaidrojums:

Oranžā trauksme: laika apstākļi kļūst bīstami.
Tiek prognozētas laika parādības, kas dotajā reģionā tiek novērotas salīdzinoši reti. Var tikt radīti postījumi un zaudējumi. Esiet modrs un interesējieties par gaidāmajiem laika apstākļiem. Esiet zinošs par riskiem, kas varētu būt neizbēgami. Sekojiet līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas (piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldības)!

Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.