Meteorologi: Pali lielas problēmas nesagadās

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Šogad pali lielas problēmas nesagādās, šodien žurnālistiem sacīja VSIA “Latvijas vides, ģeoloģijas, meteoroloģijas centrs” Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna.

"Palu sezona šogad ir sākusies aptuveni mēnesi agrāk nekā parasti. Lielākajā daļā Latvijas upju ledus jau ir izgājis, izņemot Daugavu. Tā arī patlaban ir lielākā problēma, piemēram, patlaban Pļaviņās ūdens līmenis sasniedzis 2.brīdinājuma pakāpes līmeni," stāstīja Vīksna.

Viņš piebilda, ka pārējā Daugavas daļa ir mierīgāka, un, domājams, ka lielas problēmas pali nesagādās, lai gan ūdens tuvākajās dienās vēl paaugstināsies.

"Jārēķinās, ka katru gadu Daugavas baseinā palienes applūdīs, tā ir tāda Daugavas baseina īpatnība. Nākamās nedēļas laikā ūdens līmenis un notece Daugavas baseinā saglabāsies augsta, bet problēmām nevajadzētu būt," skaidroja Vīksna.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Baltmanis norādīja, ka vairākās pašvaldībās civilās aizsardzības komisiju sēdēs jau ir pārrunāti iespējamie plūdu riski un reaģēšana uz tiem. "Nākotnē apdraudētākajām pašvaldībām vajadzētu domāt par hidrotehnisko būvju izbūvi. Tāpat jāpilnveido sistēma, kā iegūt datus no pašvaldībām, salāgot tos ar LVĢMC datiem, lai varētu modelēt iespējamos plūdu riskus," sacīja Baltmanis.

Viņš piebilda, ka ne vienmēr pašvaldības var izbūvēt pilnvērtīgas hidrotehniskās būves, jo nevar vienoties ar kādu zemes īpašnieku, tādēļ rodas pārrāvumi hidrotehniskajās būvēs. Nākotnē būtu jādomā, kā efektīvāk risināt zemes atsavināšanas jautājumus, lai varētu uzbūvēt pilnvērtīgas vienlaidus hidrotehniskās būves pret plūdiem.

AS "Latvenergo" ražošanas direktors, valdes loceklis Māris Kuņickis informēja, ka šonakt sākās ledus kustība Pļaviņās, tāpēc kāpa ūdens līmenis pie Pļaviņu HES.

"Kopumā visas trīs HES ir gatavas palu pārvadīšanai, esam gatavi vajadzības gadījumā pacelt HES aizvarus, bet prognoze rāda, ka tas nebūs jādara," sacīja Kuņickis.

Viņš arī piebilda, ka katru gadu pirms ledus uzlūšanas "Latvenergo" pazemina ūdens līmeni HES ūdenskrātuvēs, lai tās varētu uzņemt palu ūdeņus.

LETA jau ziņoja, ka Daugavā pie Pļaviņām strauji cēlies ūdens līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Ūdens līmenis sasniedzis 10,46 metrus, šī ir līdz šim augstākā sasniegtā atzīme. Nedēļas sākumā ūdens līmenis sasniedza 9,8 metru atzīmi, bet vakar ūdens līmenis svārstījās, taču nepārsniedza 7,6 metrus.

Arī Krāslavas novadā paaugstinājies ūdens līmenis, sasniedzot 5,97 metrus.

Jēkabpilī Daugavas ūdens līmenis ir 6,35 metri, bet pie Jersikas, Līvānu novadā, ūdens līmenis ir 6,5 metri, kas nozīmē, ka ūdens līmenis šodien tur nav krasi mainījies.

Lejpus Jēkabpils pie Zeļķu tilta ūdens līmenis nokrities līdz 6,01 metram.