Atbildīgie dienesti un pašvaldības apspriedīs plūdu situāciju

© radio.lv/ Atis Caune-Zalāns

Rīgas hidroelektrostacijā šodien plkst.10 notiks starpinstitūciju sanāksme, lai spriestu par atbildīgo dienestu, institūciju un pašvaldību gatavību un rīcību pavasaru plūdu periodā Daugavas upes baseinā, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Šaboha.

Vietām Daugavas augštecē pali jau ir sākušies un applūdušas vairākas teritorijas un ceļi. Sanāksmes mērķis esot aktualizēt iesaistīto institūciju sadarbību un rīcību iespējamo plūdu apdraudējuma gadījumā, informēt par gaidāmo hidroloģisko un meteoroloģisko prognozi, gatavības pasākumiem un risinājumiem, kā arī dalīties pieredzē par veiktajiem pasākumiem plūdu apdraudējuma novēršanā.

Sanāksmē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāvji informēs par pavasara plūdu prognozi, hidrometeoroloģisko situāciju Daugavas upes baseinā un izstrādāto plūdu riska informācijas sistēmu, bet AS "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls" informēs par gatavību palu laikam un rīcību palu gadījumā. Savukārt VUGD informēs par aktualitātēm, kas saistītas ar civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas pasākumu plānošanu un īstenošanu.

Līdztekus sanāksmes laikā Carnikavas novada pārstāvji dalīsies ar labās prakses piemēru par īstenoto projektu, kurā tika veikti plūdu risku samazināšanas pasākumi, izbūvējot un rekonstruējot pretplūdu aizsargbūves. Savukārt SIA "Procesu analīzes un izpētes centrs", kas specializējas hidroloģisko procesu zinātniskā pētniecībā un modelēšanā, informēs par plūdu riska teritoriju modelēšanu un paredzamo pretplūdu pasākumu ietekmes izpēti.

Sanāksmē piedalīsies arī pārstāvji no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Valsts policijas, Zemkopības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī vairākām pilsētu un novadu pašvaldībām.

Pēc sanāksmes plkst.12.30 notiks preses konference.

Jau vēstīts, ka pirmdien Salas pagastā sākušas applūst zemākās palienes un pievadceļi dažām dzīvojamajām mājām. Līdz šīm mājām var nokļūt tikai ar traktoru, bet vieglajam autotransportam pievadceļi nav izbraucami.

Daugavpils novadā pārplūstošās Daugavas ūdeņi pirmdien no ārpasaules nošķīruši Ribaku ciemu, kurā dzīvo vairāk nekā desmit cilvēku. Savukārt otrdien sākušas applūst vasarnīcas dārzkopības kooperatīvos "Ļubasti" un "Maļutki".

Pēdējā diennaktī ūdens līmenis novērojumu stacijās pie Daugavas nav krasi mainījies, palienes visplašāk applūdušas Daugavpils novada Līksnas pagastā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Pārējās Latvijas upēs situācija mierīga, ūdens līmenis pārsvarā pazeminās.

Daugavā saglabājas ledus sablīvējumi daudzu kilometru garumā. Tiem virzoties uz priekšu, iespējamas straujas ūdens līmeņa svārstības. Plūdu risks ir posmā no Daugavpils novada, lejpus pilsētas, līdz Pļaviņām.

Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Svarīgākais