Ledus sastrēguma dēļ iespējama strauja ūdens līmeņa celšanās Jelgavā

© F64

Ceturtdien Lielupē pie Jelgavas ūdens līmenis dažu stundu laikā pazeminājies par 2,5 metriem, kas norāda uz lielu ledus sastrēgumu augšpus pilsētas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvie dati.

Staļģenes novērojumu stacijā, ledus sastrēguma astes galā, ūdens līmenis vēl turpina kāpt. Kopš 28.februāra ūdens līmenis pie Staļģenes cēlies par 1,8 metriem, divās nedēļās tas kopumā paaugstinājies par 3,6 metriem, tomēr ir 1,2 metrus zemāks par 2010.gada palu maksimumu.

Lielupē pie Mežotnes, ledus sablīvējumam aizvirzoties lejup, ūdens līmenis šonedēļ krities un upe atgriezusies savā gultnē.

Pie Kalnciema sākusies ūdens līmeņa krišanās, kas varētu būt saistīta ar aizsprostojumu pie Jelgavas.

Ledus sastrēgumam virzoties lejup pa upi, tuvākajā laikā gaidāma strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās Jelgavā. Nav gaidāmi tik plaši pali kā 2010.gadā.

Jau ziņots, ka lielākajā daļā Latvijas upju pakāpeniski paaugstinās ūdens līmenis, bet vietām saistībā ar ledus iešanu tas strauji kāpis vai krities.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.