Līvānos applūdušajām mājām atslēdz elektroenerģiju

Drošības apsvērumu dēļ AS "Latvenergo" Līvānos atslēgusi elektrību applūdušajām ēkām, tomēr cilvēki pagaidām nevēlas atstāt savas mājas un evakuēties, izvēloties pārvietošanos laivās.

Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Kraukle aģentūru LETA informēja, ka salīdzinājumā ar vakardienu ūdens līmenis Daugavā pie Līvāniem un Jersikas un Daugavas pietekā Dubnā paaugstinājies par aptuveni 10 centimetriem un pilsētas ielas Līvānos turpinājušas applūst.

Pilsētā daļēji applūdusi Domes iela un Celtuves iela, ko ietekmē ūdens līmeņa celšanās Daugavā. Applūdis arī Tradīciju laukums pie Dubnas, kur vasarās tradicionāli tiek rīkoti pilsētas svētki. Atplūdi un ūdens līmeņa celšanās Dubnā izraisījusi Upes un Dubnas ielas daļēju applūšanu.

Applūdušas arī vairākas privātmāju teritorijas Celtuves, Domes un Dubnas ielā, kā arī vairākas saimniecības Jersikas pagastā. Jersikas pagastā no sauszemes pilnīgi nošķirtas četras viensētas un divi mazdārziņu kooperatīvi, tur gan neviens nedzīvo. Viena saimniecība iegādājusies ģeneratoru, jo ir mājlopi, tie gan visi ir sausumā un viņiem ūdens nedraud.

Visas plūdu skartās saimniecības ir apmeklētas un tām piedāvāta palīdzība pārtikas sagādē. Divām saimniecībām, kur dzīvo gados vecāki iedzīvotāji, pagasta pārvalde pārtiku piegādājot mājās, pārējie apņēmušies tikt galā pašu spēkiem, izmantojot laivas, informēja Līvānu novada Jersikas pagasta pārvaldes vadītājs Artūrs Vilcāns.

Tā kā ūdens celšanās tiek prognozēta arī tuvākās dienas, Jersikas pagastā palu ūdeņi varētu apdraudēt vēl četras dzīvojamās mājas. Ja radīsies tāda nepieciešamība, pašvaldība ir gatava evakuēt cilvēkus no applūstošajām mājām, izmitināt viņus un nodrošināt viņiem ēdināšanu un medicīnisko aprūpi. Policija ir gatava apsargāt īpašumus.

Daugava no krastiem izgājusi arī Līvānu novada Turku pagasta teritorijā, taču tur situācija ir normāla, dzīvojamās mājas nav applūdušas.

Iedzīvotāji izveidojušos situāciju uztver lielākoties mierīgi un no evakuācijas atsakās. Upju krastos dzīvojošie ar plūdiem rēķinās, jo tie mēdzot atkārtoties ik pēc dažiem gadiem.

Ūdens līmeņa celšanās upēs pie Līvāniem vērojama jau otru nedēļu. Speciālisti prognozē, ka ūdens līmenis upē varētu turpināt paaugstināties vēl dažas dienas. Tad tas kādu laiku palikšot nemainīgs, bet pēc tam sākšot kristies.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.