Ūdens līmenis Gaujā pie Valmieras un Cēsīm dienas laikā paaugstinājies

Neskatoties uz to, ka Gaujas augštecē pie Velēnas vērojama ūdens līmeņa pazemināšanās, Gaujā pie Valmieras un Cēsīm ūdens līmeņa celšanās turpinājusies visu dienu.

Ja no rīta ūdens līmenis bija cēlies par apmēram 20 centimetriem, šīs dienas laikā tas kāpis vēl par pieciem līdz septiņiem centimetriem.

Joprojām tiek prognozēts, ka augstākais ūdens līmenis Strenču, Valmieras un Cēsu apkārtnē būs nedēļas beigās, tādēļ būtiskas izmaiņas šīs nakts laikā nav gaidāmas. Kā vērtē Skrastiņš, situāciju rīt varētu pasliktināt lietus, kuru prognozē sinoptiķi. Ja lietus nelīs, var uzskatīt, ka Gauja ir sasniegusi savu augstāko līmeni, taču ja uzlīs, situācija var pasliktināties.

Pagaidām nevienam iedzīvotājam Valmieras apkārtnē evakuācija nav bijusi nepieciešama. Ir mājas, kurām applūduši pagrabi vai pagalmā skalojas ūdens. Arī tur neviens iedzīvotājs pēc palīdzības nav vērsies.

Šodien Gaujas ūdens skāris Cēsu notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kur administrācijas telpās sācis ieplūst ūdens. Kā aģentūrai LETA pastāstīja pašvaldības SIA "Vinda" direktors Varis Ādamsons, ūdens administrācijas telpās netraucē notekūdeņu attīrīšanas iekārtu darbu. Lai tiktu traucēts iekārtu darbs, ūdens līmenim vajadzētu pacelties par 50 centimetriem.

Arī dzeramā ūdens piegāde Cēsīm joprojām tiek nodrošināta pilnā apmērā ar ģeneratoru palīdzību.

Gaujas ūdens jau vairākas dienas apgrūtina arī Valmieras attīrīšanas iekārtu darbību. Upes ūdens spiežas visās sistēmās, tādēļ brīžam Gaujā aizplūst neattīrīts ūdens. Kā skaidro Skrastiņš, šī ir ārkārtas situācija, kura ar Valmieras reģionālo vides pārvaldi ir pārrunāta. Gauja šajās dienās ir ļoti netīra, jo ūdens sev līdzi aiznes visu, kas pa ceļam, arī lauku saimniecībā esošās sausās tualetes.

Valmierā turpina iebrukt arī stāvie krasti. VUGD speciālisti šodien tos apsekojuši un atjaunojuši dažviet noplēstās drošības lentes. Daļa nožogojuma pārcelta, jo iebrukumi pietuvojušies iepriekš novilktajai drošības līnijai.

Kā novēroja aģentūra LETA, par spīti izplatītajai informācijai, ka krasts var apdraudēt cilvēku dzīvību, iedzīvotāji joprojām turpina apmeklēt Gaujas krastus pie Jāņa Daliņa stadiona.

Joprojām apdraudēta ir arī Valmieras pilsētas rūpnieciskā zona Gaujas krastā, kur atrodas uzņēmums "Valmieras Mēbeles" un SIA "Valpro". Vēl atlikuši 40-50 centimetri līdz Gaujas ūdens skars arī šos uzņēmumus. Jau tagad no SIA "Valpro" pagrabiem tiek izsūknēts ūdens, bet iedzīvotāju drošību un uzņēmuma darbību tas neapdraud.

Evakuācijas plānu izstrādājusi arī blakus esošā Vidzemes augstskola, kura Gaujas krastā veic savas atzīmes par ūdens līmeņa celšanos. Augstskolas serveru telpa no pagraba jau pārvietota uz ēkas otro stāvu. Nepieciešamības gadījumā izplānota arī pagrabu evakuācija.

Valmieras pašvaldība jau izplatījusi paziņojumu, kurā pilsētas L.Laicena ielas 9.nama pirmā stāva iemītnieki tiek aicināti savlaicīgi sagatavoties evakuācijai. Šajā vietā jau vairākas dienas SIA "Valmieras Ūdens" speciālisti no ēkas pagalma atsūknē Gaujas ūdeni, kas pa lietus kanalizācijas sistēmu ieplūst pagalmā. Ja atsūknēšana nenotiktu, ūdens līmenis pagalmā būtu ap metru.

Daudzstāvu mājas iedzīvotāji aicināti tuvākajās dienās pārvietot privātās automašīnas uz drošākiem stāvlaukumiem, jo plūdu gadījumā tiks bojātas ne tikai transporta līdzekļi, bet arī apdraudēta un kavēta iedzīvotāju evakuācija un palīdzības sniegšana. Iedzīvotāji aicināti arī savlaicīgi padomāt par mājlopu un mājas mīluļu patvērumu.

Svarīgākais