Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mežs: Pašvaldība jāiesūdz tiesā, ja nespēj nodrošināt bērnam vietu bērnudārzā

Attēlam ilustratīva nozīme © Edmunds Brencis, F64 Photo Agency

Aicinātu vecākus vienkārši iesūdzēt tiesā pašvaldības, kuras nespēj nodrošināt bērnam vietu bērnudārzā, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda demogrāfs, Starptautiskās Migrācijas organizācijas Rīgas biroja vadītājs Ilmārs Mežs.

"Es domāju, ka ir pamats uzvarēt šajā procesā. [..] likums tiek pārkāpts," uzsvēra demogrāfs. Viņš norādīja, ka vecākiem nebūtu no savas kabatas jāmaksā līdzmaksājums, lai bērnam nodrošinātu vietu privātajā bērnudārzā, ja vieta neatrodas pašvaldības izglītības iestādē.

Mežs minēja, ka ir apmēram 1000 ģimenes, kurās māmiņa sēž mājās ar bērnu, tādējādi ne tikai nevar ienest savā ģimenē papildus ienākumus, bet, iespējams, arī ir spiesta lūgt pašvaldībai kādu sociālo palīdzību. Savukārt vēl 4000 ģimeņu ir spiestas maksāt 100 līdz 300 eiro līdzmaksājumu par vietu privātajā bērnudārzā, norādīja demogrāfs.

Viņš arī aicināja valdību, spriežot par dažādiem atvieglojumiem, iedziļināties, kā tieši tas palīdz konkrētām ģimenēm. Šobrīd diskusijas notiekot virspusējā līmenī. "Galvenais ir novērst netaisno nabadzību, kas ģimenēs rodas bērnu dēļ. Lēnām uz to virzāmies. Žēl, ka nav naudiņas vairāk, lai mēs ātrāk varētu to izdarīt," rezumēja Mežs.