Iespējams, Rēzeknē sabiedriskais transports būs bez maksas

Ilustratīva bilde © F64

Šodien Rēzeknes pilsētas domes sēdē pašvaldības deputāti lems par rēzeknieša karšu izsniegšanas kārtību un grozījumiem saistošajos noteikumos par atvieglojumiem, kas nodrošinās bezmaksas SIA "Rēzeknes Satiksme" sabiedrisko transportu pilsētā deklarētajiem karšu īpašniekiem.

Kā aģentūru LETA informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā, no 1.aprīļa plānots nodrošināt bezmaksas sabiedriskā transporta pakalpojumus tiem iedzīvotājiem, kuri savu dzīvesvietu būs deklarējuši Rēzeknē un iegādājušies rēzeknieša karti.

Lēmums tiek pamatots ar to, ka jaunas deklarētās dzīvesvietas nesīs pašvaldībai papildus ienākumus iekasēto nodokļu veidā, palielināsies cilvēku plūsma sabiedriskajā transportā, kā arī rēzeknieši, kuri izmanto SIA "Rēzeknes Satiksme" pakalpojumus, varēs krietni ieekonomēt.

"Šis lēmums nav spontāns, bet gan pamatīgi analizēts un ekonomiski pamatots, jo izmaiņu rezultātā pieaugs Rēzeknē deklarēto iedzīvotāju skaits, kas nesīs papildus ienākumus pašvaldības budžetā. Tā kā katru gadu sabiedriskais transports Rēzeknē tiek izmantots aizvien mazāk, kopā ar uzņēmuma SIA "Rēzeknes Satiksme" vadību pieņemts lēmums padarīt šo pakalpojumu pieejamāku. Ieguvēji būs gan pašvaldība, gan arī uzņēmums, taču pats svarīgākais izmaiņu iemesls ir atvieglojums, ko būs iespēja saņemt jebkuram rēzeknietim," saka Rēzeknes pilsētas priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC).

Pašvaldības dotācijas SIA "Rēzeknes satiksme" patlaban ir 794 000 eiro gadā. Vēl 274 000 eiro uzņēmums saņem no Autotransporta direkcijas par dažādu cilvēku kategoriju pārvadāšanu, kam atvieglojumus paredz pastāvošā likumdošana. Pēc provizoriskiem aprēķiniem, bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšanai nepieciešami vēl 350 000 eiro.

Lai atgūtu šo summu, pietiktu ar aptuveni 1000 jaunām pilsētā deklarētām personām, taču pašvaldība cer uz vēl lielāku cilvēku skaitu.

SIA "Rēzeknes Satiksme" apkopotā informācija liecina, ka 2016.gadā kopējais pārvadāto pasažieru skaits bija 2 117 685, kas ir par 465 190 pasažieriem mazāk nekā 2013.gadā. Šo tendenci ietekmē vairāki faktori, un finansiālais aspekts ir viens no galvenajiem iemesliem.

Tiek prognozēts, ka lēmums nodrošināt Rēzeknē deklarētos iedzīvotājus ar bezmaksas sabiedriskā transporta pakalpojumiem ļaus iedzīvotājiem biežāk un ātrākā laikā nokļūt līdz galamērķim, veicinot arī lielāku pasažieru plūsmu SIA "Rēzeknes Satiksme" autobusos un produktīvāku uzņēmuma transporta izmantošanu.

Latvijā

Valstij daļēji piederošais uzņēmums SIA “TET” lūdzis piedošanu 2000. gada Pasaules čempionam riteņbraukšanā Romānam Vainšteinam par komunikāciju, kāda radusies, risinot problēmu par vīrieša īpašumā ieraktu telekomunikāciju kabeli, no kura uzņēmums licis atbrīvoties paša spēkiem, turklāt, par saviem līdzekļiem, vēsta TV24 raidījums “STOPkadri ar Armandu Puči”.

Svarīgākais