VIEDOKLIS: Ķekavā dzīvnieku patversmes darbiniekus pataisa par zagļiem

© Publicitātes foto

Facebook lapa"Ķekavieti biedrībā" dalījušies, kā paši min, ar dzīvnieku patversmes "Mežvairogi" vadītājas Danutas Priedes "dvēseles kliedzienu", kurā viņa stāsta par vietējo iestāžu attieksmi pret patversmes darbu.

[...] "Septiņu gadus strādājam Ķekavas novadā. Zinām katru vietējo suni, kaķus sveicinām uz ielas satiekot, un vispār - esam lietas kursā par to, kas notiek novadā zvēru sakarā. Šo 7 gadu laikā vismaz reizi gadā dodamies uz domi, lai piedāvātu risinājumu, kā samazināt izmaksas novadam (nodokļu maksātājiem) par negodprātīgo dzīvnieku īpašnieku sastrādāto. Mūs 99% gadījumu atšuj. Nav kas kontrolē, nav tāda pienākuma utt.

Bet atliek mums iesniegt rēķinu par padarīto, kad sākas lielā bļaušana! Viss dokumentāli un ar fotogrāfijām pierādāms. Kā saka - dokumenti vse v porjadke! Taču maksāt patversmei naudu tāpat ir škrobīgi... Suņi, kaķi - kas tas tāds? Kāpēc par to vispār jāmaksā?????

Izsenis novadā kārtība ir tāda- dzīvnieka atradējs zvana pašvaldības policijai, un policija informē mūs par pakalpojuma nepieciešamību. Bet gadās tādi novada iedzīvotāji, kuri nevienam nezvana, bet vienkārši atbrauc uz patversmi ar savu atrasto dzīvnieciņu.

Tā pie mums arī nokļuva kaķenīte Dīva no Valdlaučiem. Jauns pāris savācis kaķīti uz ielas Valdlaučos - redzams, ka mājas kaķis - paši aizveduši pie ārsta, attārpots, atblusots. Lūdzu atvedējus zvanīt policijai. Policija saka, ka ja kaķis atvests, tad neko nevarot darīt, un vispār esot jāzvana speciālam kaķu uzskaitvedim novada domē. Pēc garām telefona sarunām rezultāta nav. Vai nu kaķi ved atpakaļ, izlaiž uz ielas un piesaka nesterilizētu kaķi standarta kārtībā, vai nu nekā. Cilvēki, kuri kaķi atveda, palika uz pauzes... Es organisms pieradis - tikai smaidu. Nu - no viena lieka kaķa nebankrotēšu.

Šorīt otrs gadījums - netālu no patversmes esošs uzņēmums zvana, viņu teritorijā pieklīdis svešs suns. Lūdzu zvanīt policijai. Uzņēmuma pārstāvis saka, varbūt, ka lai atbraucam sākumā- varbūt kāda kaimiņa suns- ko tur policiju iesaistīt. Ok, sacīts, darīts. Atbraucu, konstatēju- suns neredzēts. Zvanu policijai. Policija saka, ka mans zvans neder. Lūdzu zvanīt uzņēmuma pārstāvi. Suns jau patversmes mašīnā iekrāmēts. Kungs sazvana policiju. Mierīgi vedu satraukto suni uz patversmi. Un te man zvana policija. Nē, šis kunga zvans arī nederot, jo suns JAU BIJA NOĶERTS UZ ZVANA BRĪDI.

[...]

Regulāri 1-2 reizes gadā deputāti tik ļoti sašūmējas par mūsu patversmes darbu, ka mēģina izrakt kaut ko nelegālu, neatļautu un noziedzīgu mūsu darbā. Un tad lielais brāziens tiek arī policijai. Tā dzimst birokrātija. Un nabaga deputāti katru reizi cieš fiasko, jo doma, ka mēs nezogam, pat netiek pieļauta. Mēs tikai neesam pieķerti.

Bet arī tas ir normāli - cilvēki viens otru vērtē pēc savas mērauklas. Taisnīguma labad jāpiebilst, ka tādi deputāti, nesaprašas ir tikai daži - daži domā ka dzīvnieku patversmes vispār ir pilnīgi nevajadzīgas, kamēr ir spainis ūdens un bise, tikmēr problēmu nav, kā kolhoza laikos; citi nervozi mēģina sameklēt, kur mūsu patversmes darbā ir peļņa? Un kāpēc viņš pats vēl nav izveidojis patversmi, ja tur TĀDS piķis grozās. [...]

Ko es gribēju pateikt ar šo palagu:
1. Ķekavas novadā ir rekordliels skaits darbinieku, daļa no tiem strādā, daļa imitē darbu, daļa pat nepūlas - birokrātijai labvēlīga augsne. Svarīgi ko teiks deputāti! Bailēs no deputātiem zūd loģika, veselais saprāts atpūšas, par lietderību vispār klusēšu. Galvenais- lai deputāti apmierināti, tad mani darbā paturēs!

2. Ķekavas novadā ir daudz naudas - varam būvēt [...], varam pirkt, algot un nomāt. Taču taupīgi mēs esam tikai dzīvnieku jomā. Tas ka taupa uz patversmes rēķiniem, tas ir sīkums. Mēs taupām uz visu - pat uz to resursu, kas būtu tērējams, lai dzīvnieku vidi sakārtotu. Taupības dēļ pašvaldībā nav mikročipu lasītāja, lai varētu sodīt likumnepaklausīgos iedzīvotājus...

3. Nav otra novada Latvijā, kur būtu tik perfekta uzskaite dzīvnieku jomā, kā Ķekavā. Ticiet man- IKVIENS KAĶIS UN SUNS, par kuru jelkad pašvaldība ir samaksājusi patversmei- ir nofotografēts, reģistrēts, dokumentēts un aktēts. Ikvienam bezsaimnieka kaķim, kurš sterilizēts par pašvaldības naudu, ir dosjē novada domē. Tas man patīk! Tikai žēl ka tā ir teju vienīgā joma pašvaldībā, kur tik stingri regulē izdevumus... [...] Būvvaldītei drīz būs jaunas telpas! Viņiem visvairāk vajag. Piekrītu, ka vajag, bet vai visvairāk? Man liekas, ka policija strādā telpās, kuras neraisa cieņu pret šo institūciju.

Štrunts par to visu, patiesībā. Tās ir tikai manas subjektīvās pārdomas. Abstrahējoties no savas - dzīvnieku jomas - es saprotu, ka pašvaldības darbs parastajiem iedzīvotājiem ir pilnīgi tumša bilde. Mēs pat nenojaušam, cik grūti ir būt pašvaldības darbiniekam, kad ir viss 100x jāreģistrē, jākopē un vēl jāieskenē. Tad jādabū 32 paraksti un jāgaida 3 citi kolēģi no atvaļinājuma, lai varētu sniegt atbildi....

Savā darbā cenšos visu darīt ar pēc iespējas mazākiem izdevumiem un lielāku efektivitāti. Un mani patiesi pārsteidz, ka ir cilvēki, kuri rīkojas savādāk. Jo nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara.

Trakākais tajā visā ir tas, ka man palīdzot novada nelaimē nokļuvušajiem dzīvniekiem jārēķinās ar deputātu viedokli... Deputāti savu viedokli var paust pieņemot saistošos noteikumus, veidojot iepirkumu pakalpojumam. Nē, iepirkums ir gana formāls. Īstā zvēru skaitīšana sākas vēlāk... Lūdzu, cienītie, meklējiet citu patversmi, kam uzticaties, dibiniet paši savas, strādājiet. Tikai nesauciet mani par zagli un nesačakarējiet to labo, kas jau izdarīts [...]," norāda D. Priede.

Pilns teksts lasāms šeit!

Latvijā

Viena no Latvijas izcilāko sportistu kalvēm – Murjāņu sporta ģimnāzija – šobrīd saskaras ar finansiālām grūtībām. Skola, kas gadiem ilgi ir veidojusi nākotnes olimpiešus un čempionus, tagad stāv izaicinājumu priekšā. Kā šī situācija ietekmēs jauno sportistu sagatavošanu un kas tiek darīts, lai atrisinātu problēmas? Par to vairāk stāsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais