Ūdens līmenis sasniedzis ceļa Dunava-Cukuriņi līmeni; apdraudētas 42 dzīvojamās mājas

Jēkabpils novada Dunavas pagastā Daugavas palu ūdeņu līmenis vietumis sasniedzis valsts ceļa Dunava-Cukuriņi klātnes līmeni, draudot nošķirt no ārpasaules 42 dzīvojamās mājas, kurās dzīvo 79 pieaugušie un 23 bērni.

Jēkabpils novada domes izpilddirektors Jānis Subatiņš aģentūrai LETA paskaidroja, ka, ceļam pārplūstot, mājas tiek nošķirtas no ārpasaules.

Palu ūdeņi un ledus, kas no Baltkrievijas teritorijas pa Daugavu virzās uz leju, aizvadītajā naktī par aptuveni 10 centimetriem paaugstinājuši ūdens līmeni upē pie Jēkabpils, kas sasniedzis 5,62 metru atzīmi, un turpinājuši appludināt pļavas un ceļus. Patlaban Dunavas pagastā ir applūdušas ievērojamas pļavu teritorijas, vairāk nekā trīs kilometri pašvaldības ceļu un no ārpasaules ir nošķirta viena saimniecībām ar aptuveni 60 gaļas liellopiem.

Vajadzības pēc cilvēku un lopu evakuācijas pagaidām neesot. Applūstošo teritoriju iedzīvotāji par situāciju ir informēti, viņu drošība nav apdraudēta, ir nodrošināta arī palīdzības sniegšana. Savukārt gan pagasta, gan valsts nozīmes ceļiem tiek prognozēti nopietni bojājumi. Iespējams, ka, palu ūdeņiem krītoties, vairāki ceļi būs izskaloti un uz laiku kļuvuši neizmantojami.

No ārpasaules nošķirtās saimniecības īpašnieks Juris Marcinkevičs aģentūrai LETA pastāstīja, ka ar dabas sagādāto pārbaudījumu pagaidām tiekot galā samērā labi. Lai arī no ārpasaules saimniecība tiekot nošķirta ne katru gadu, palu ūdens šeit var noturēties pat mēnesi, un pie tā jau mājinieki ir pieraduši.

"Savlaicīgi izveidojot prāvākus degvielas krājumus motorlaivai un novietojot automašīnu neapplūstošajā teritorijā, pavisam nošķirts no ārpasaules nejūties - var tikt gan pēc produktiem, gan bērnus uz skolu aizvest. Pagaidām pietiekot barības un vietas kur ganīties arī kuplajam ganāmpulkam," stāsta māju saimnieks.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais