Balodis: Krimuldas saimniecībā ir lielākais ĀCM uzliesmojuma gadījums Latvijā

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis vēstīja, ka Krimuldas saimniecībā ir līdz šim lielākais reģistrētais ĀCM uzliesmojuma gadījums Latvijā.

Balodis stāsta, ka jau otro dienu Krimuldas saimniecībā strādā PVD komanda, kura ir sastādīta no visas Latvijas PVD nodaļām. Primārais darbs ir likvidēt slimās un inficētās cūkas. Balodis arī atzīst, ka diemžēl ir jālikvidē visas 5000 cūkas, jo slimības specifika ir tāda, ka arī pārējās cūkas saslimtu ar šo slimību un nomirtu.

Balodis stāsts: ''Saimniecībai bija pietiekoši liels biodrošības līmenis un vairākas institūcijas to ir pārbaudījušas. Līdz ar to pagaidām vēl nav versiju, par slimības nonākšanu saimniecībā, bet ir ierosināta arī policijas krimināllieta''.

Šobrīd Balodis vēl nevar pateikt, kad beigsies akūtie likvidēšanas darbi saimniecībā vēl, jo darbi rit lēnāk, nekā tas bija sākotnēji paredzēts. Balodis apgalvo, ka saimniecības īpašnieki ir šokēti un nesaprot, kā slimība nonāca saimniecībā.

Balodis vēsta, ka pēc šāda ĀCM uzliesmojuma atgūties ir iespējams. Tomēr tas ir iespējams tikai pēc vairākām dezinfekcijām un tīrīšanām. Šobrīd ir noteikta uzraudzības zona 10 km rādiusā un tiks veiktas pārbaudes visās tuvākajās saimniecībās. Pēc 45 dienām zona tiks paplašināta līdz 20 km ap inficēto saimniecību.

Svarīgākais