Vareno dižtūju nozāģējis "Sadales tīkls", koks bija sasvēries virs elektrolīnijas

© facebook/ Latvijas Petroglifu centrs

Nesen publiskajā telpā rezonansi izraisīja informācija, ka Latvija ir zaudējusi izcilu dižkoku – Pētermuižas dižā tūja Vecumnieku novada Valles pagastā tikusi nozāģēta. Izrādās, ka to izdarījusi akciju sabiedrība "Sadales tīkls".

Uzņēmums skaidro - lai nodrošinātu klientiem drošu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi, Vecumnieku novada Valles pagastā AS “Sadales tīkls” 2016. gada decembrī veica zemsprieguma 0,4kV (kilovoltu) gaisvadu elektrolīnijas trases tīrīšanu 700 metru garumā un šo darbu izpildītājs ir SIA “Vējakalni A.V.”. Par plānoto elektrolīnijas trases tīrīšanu darbu izpildītājs SIA “Vējakalni A.V.” 2016. gada septembrī informēja zemes īpašniekus, tostarp Vecumnieku novada domi.

Saskaņā ar Aizsargjoslu likuma 16.pantu, elektrolīniju trašu platums gar zemsprieguma sprieguma gaisvadu elektrolīnijām ir 2,5 metri uz katru pusi no elektrolīnijas ass un tām ir jābūt pilnībā attīrītām no kokiem un krūmiem, kas galvenokārt nepieciešams, lai nodrošinātu klientiem nepārtrauktu un kvalitatīvu elektroapgādi un operatīvais personāls spētu netraucēti un jebkurā laikā piekļūt elektrotīklam.

AS “Sadales tīkls” ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar Dabas aizsardzības pārvaldi par rīcību, ja elektrolīnijas trasē vai aizsargjoslā, kurā plānots veikt trašu tīrīšanas darbu vai apdraudošo koku nozāģēšanu, aug aizsargājami koki, ko uzņēmums ievēro. AS “Sadales tīkls” regulāri informē Dabas Aizsardzības pārvaldi par teritorijām vai dabas liegumiem, kurus šķērso gaisvadu elektrolīnijas un kur paredzēts veikt elektrolīniju trašu tīrīšanu vai apdraudošo koku nozāģēšanu, kā arī ņem vērā iebildumus vai ierosinājumus paredzēto darbu izpildei.

Lai pasargātu dabas retumus, tostarp dižkokus un vēsturiskos kokus, no 2015.gada AS “Sadales tīkls” sadarbojas arī ar sabiedrisko fondu Dabas retumu krātuve. Savstarpēji vienojoties, 2015.gadā fonda pārstāvji informēja AS “Sadales tīkls” par dižkoku atrašanās vietām, nosūtot savas nofiksētās dižkoku koordinātes visā Latvijas teritorijā. AS “Sadales tīkls” attiecīgi šīs koordinātes (13 742 dižkoku koordinātas) ievadīja savā Ģeogrāfiskās informācijas sistēmas datu bāzē, lai pirms plānoto elektrolīniju trašu vai apdraudošo koku nozāģēšanas, pārliecinātos, ka šajā vietā neatrodas kāds no aizsargājamiem kokiem.

10.janvārī AS “Sadales tīkls” kopā ar darbu izpildītāju SIA “Vējakalni A.V.” veica veikto darbu vietas apskati, un, salīdzinot nozāģētos kokus ar Dabas retumu krātuves informatīvo karti, pārliecinājās, ka konkrētā tūja nebija iekļauta šo koku sarakstā. Jāatzīmē, ka netālu no šīs vietas (6 metru attālumā no šīs gaisvadu elektrolīnijas ass) atrodas aizsargājama tūja, kura ir atzīmēta Dabas retumu krātuves informatīvajā kartē un kura ir saglabāta," informē uzņēmums.

Pirms plānoto elektrolīniju trašu tīrīšanas darbu uzsākšanas darbu izpildītājs SIA “Vējakalni A.V.” novērtēja nozāģētās tūjas stāvokli un konstatēja, ka tā bija sasvērusies uz gaisvadu elektrolīnijas pusi, savukārt tās zari stiepās pāri gaisvadu elektrolīnijas vadiem, tādējādi apdraudot gan iedzīvotāju elektroapgādes, gan sabiedrības drošumu. Novērtējot nozāģētās tūjas apkārtmēru, AS “Sadales tīkls” secina, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem “Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” koks atbilst dižkoka kritērijiem, par ko pirms darbu uzsākšanas nav pārliecinājies darbu izpildītājs SIA “Vējakalni A.V.” un par ko no SIA “Vējakalni A.V.” ir pieprasīts paskaidrojums. SIA “Vējakalni A.V.” ir sazinājies ar atbildīgo Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvi, lai izskaidrotu konkrēto gadījumu un novērstu šādas situācijas atkārtošanos nākotnē.

Portāls nra.lv jau vēstīja, ka "Latvijas Petroglifu centra" (LPC) ekspedīcija 7.janvārī apmeklējot nomaļo Pētermuižu konstatēja, ka izcilais dižkoks ir nozāģēts, un mētājas daļēji sazāģētā, bet prom neaizvāktā veidā notikuma vietā.

Tika ziņots, ka spriežot pēc celma, stumbra un skaistā vainaga atliekām dižtūja bijusi lieliskā veselības stāvoklī, bez trupes, un bez būtiskiem bojājumiem, ar garu un slaidu vainagu. Tūjas apkārtmērs nozāģēšanas laikā sasniedzis 2,76 m apkārtmēru, kas šīs sugas kokiem ir milzīgs izmērs.

"Pēc pašreiz mūsu rīcībā esošiem datiem iznīcināta ir 2.dižākā tūja Latvijā (un iespējams arī Baltijā). Ilgus gadus, kopš 2005.gadā tā apzināta, Pētermuižas dižā tūja ar apkārtmēru 2,65 m atradās šīs sugas dižkoku pirmajā vietā, bet pagājušā gadā cita dižtūja Bēnes apkārtnē, to ir apsteigusi, atstājot to otrajā vietā. Tūjas divu metru apkārtmēru pārsniedz ļoti reti, un pa visu Latviju tādas ir mazāk nekā desmit," norādīja LPC.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais