DOBELES TRAĢĒDIJA: domes deputāts uzskata, ka var labi dzīvot arī mazā telpā

© ekrānšāviņš no video/ Panorāma

Arī mazā telpā var dzīvot labi, turklāt dzīvesvietas jautājums jāskata arī no ģimenes maksātspējas aspekta, aģentūrai LETA informēja Dobeles novada domes Sociālās komitejas priekšsēdētājs, deputāts Kaspars Ļaksa (V).

Lūgts komentēt šaurību, kādā dzīvojusi traģēdijā Dobelē iesaistītā sešu cilvēku ģimene, domes deputāts pauda, ka "var dzīvot labi arī mazā telpā, bet šajā gadījumā rezultāts gan nav labs". "Šis jautājums jāskata arī no ģimenes maksātspējas aspekta," piebilda Ļaksa.

Viņš arī skaidroja, ka Dobeles Sociālā dienesta darbu saistībā ar pilsētā notikušo traģēdiju komiteja vērtēs tikai pēc dienesta ziņojuma uzklausīšanas kārtējā komitejas sēdē.

Viņš skaidroja, ka pašlaik komiteja nerosinās pārbaudi Sociālajā dienestā, taču lēmums par turpmāko rīcību tiks pieņemts pēc dienesta ziņojuma komitejas sēdē, kas varētu notikt 18.janvārī. Ārkārtas komitejas sēdi pašvaldībā nesasauks.

"Izvērtēsim pieejamo informāciju, arī Labklājības ministrija sniegs savu atzinumu. Un tad varēsim pieņemt lēmumu," atzina Ļaksa.

Saistībā ar notikušo traģēdiju Dobelē, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Ilona Kronberga pieļauj, ka normatīvajos aktos būtu jānosaka prasības, cik lielai jābūt dzīvojamajai platībai uz vienu cilvēku.

Lūgta komentēt to, ka Dobeles traģēdijā iesaistītā sešu cilvēku ģimene mitinājusies 17 kvadrātmetrus šaurā dzīvoklī, Kronberga norādīja, ka neviens normatīvais akts nenosaka, cik lielam jābūt dzīvoklim vai platībai konkrētam cilvēku skaitam, tomēr "ir arī veselais saprāts".

Tomēr, ja profesionāļi šādi situāciju neizvērtē, tas būtu nostiprināms normatīvajos aktos, pauda bērnu tiesību aizstāve.

Viņa norādīja, ka pārrēķinot konkrētā dzīvokļa izmērus uz sešiem cilvēkiem, sanāk mazāk nekā tas paredzēts ieslodzītajiem.

Kronberga arī pauda viedokli, ka ģimene šādā mājā vispār nebija jāizmitina, un attiecīgajām iestādēm vajadzēja izvērtēt, ka šāds mājoklis maziem bērniem nav piemērots.

Viņa pastāstīja, ka nākamnedēļ notiks starpinstitūciju sanāksme par nepieciešamajiem uzlabojumiem normatīvajā regulējumā par to, kā iestādēm šādos gadījumos ir jārīkojas, lai nodrošinātu bērnu intereses. Kronberga šajā sanāksmē plāno pievērst uzmanību nepieciešamībai normatīvajos aktos nostiprināt arī prasības par dzīvojamo platību.

Pagaidām plānots, ka sanāksmē piedalīsies Labklājības, Izglītības un zinātnes, Iekšlietu ministriju, VBTAI un Valsts policijas pārstāvji.

Jau vēstīts, ka sešu cilvēku ģimene Dobelē, kuras vecāki un viens no bērniem pagājušajā nedēļā atrasti miruši, mitinājusies 17,3 kvadrātmetrus plašā dzīvoklī, aģentūru LETA informēja Dobeles novada domes priekšsēdētāja vietnieks, Dzīvokļu komisijas priekšsēdētājs Guntis Safranovičs (ZZS).

Domes priekšsēdētāja vietnieks atzina, ka dzīvoklis ģimenei bija par mazu jau tad, kad tajā bija četri cilvēki, bet tas bija atbilstošs viņu maksātspējai īres līguma parakstīšanas brīdī.

Tāpat ziņots, ka 3.janvārī Dobelē, visticamāk, no narkotiku pārdozēšanas atrasti miruši laulātie, kā arī no bada miris pāra deviņus mēnešus mazais zīdainis.

Tāpat dzīvoklī bija trīs, četrus un piecus gadus veci bērni. Bērnu organismi no bada bijuši novājināti.

Svarīgākais