Ministrija: Patlaban "čipēti" 68 000 suņu

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Lai gan informācija par suņu obligāto reģistrēšanu Lauksaimniecības datu centra (LDC) datubāzē bija pieejama ļoti laicīgi, suņu saimnieki savus mīluļus īpaši aktīvi reģistrējuši aizvadītā gada pēdējā mēnesī. Līdz šodienai LDC reģistrēti kopumā 68 000 suņi.

Kā aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja vietniece Inga Kronenberga, suņu reģistrācija LDC datubāzē pagājušā gada pēdējā mēnesī ir bijusi ļoti aktīva - decembrī reģistrēti 16 089 suņi. Salīdzinoši novembrī tie bija 4926, oktobrī - 2363, savukārt jūnijā - 1853 suņi.

Kā liecina LDC reģistrs, uz šodienu valstī oficiāli reģistrēti 68 000 suņi, kā arī 2231 kaķis un 72 istabas seski.

Visvairāk suņu - 19 977 - reģistrēti Rīgā, kā arī Jelgavā - 2164 un Liepājā - 1916 dzīvnieki. Savukārt vismazākais suņu skaits ir Mērsraga un Baltinavas novadā, kur reģistrēti attiecīgi 21 un 25 suņi.

"Kamēr nav nodrošināta visu suņu apzīmēšana ar mikroshēmām un reģistrācija LDC datubāzē, precīzs suņu skaits valstī nav zināms," atzina Kronenberga.

Kā ziņots, sākot ar šā gada 1.janvāri, stājās spēkā izmaiņas mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtībā, kas nosaka suņu obligātu apzīmēšanu ar implantētu mikroshēmu jeb čipēšanu, kā arī dzīvnieka reģistrāciju LDC datu bāzē.

Kaķu un mājas sesku reģistrācija LDC nav obligāta. No reģistrācijas maksas ir atbrīvoti suņi-pavadoņi un suņi-asistenti.

Ja suni reģistrē veterinārārsts, īpašnieks uzrāda savu personu apliecinošu dokumentu un mājdzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību. Ja veterinārārstam nav iespējas reģistrēt dzīvnieku datu bāzē, viņš izsniedz īpašniekam aizpildītu un parakstītu reģistrācijas veidlapu, ko īpašnieks pats iesniedz reģistrēšanai. Ja suns jau ir čipēts, īpašnieks reģistrāciju var veikt elektroniski LDC datu bāzē, ievadot mikroshēmas numuru.

Lai suns tiktu piereģistrēts datubāzē, dzīvnieka īpašniekam ir jāsamaksā LDC reģistrācijas maksa 3,50 eiro.

Praktizējošs veterinārārsts ir tiesīgs iekasēt maksu par sniegto pakalpojumu saskaņā ar konkrētā praktizējošā veterinārārsta cenrādi. Tāpat praktizējošais veterinārārsts iekasēs samaksu arī par pases aizpildīšanu un izsniegšanu saskaņā ar savu cenrādi.

Ja prasība par obligāto reģistrēšanu un čipēšanu netiks izpildīta, Pārtikas un veterinārais dienests, kā arī pašvaldības policija drīkst uzlikt sodu, kas fiziskajām personām ir no septiņiem līdz 210 eiro, bet juridiskajām - no 15 līdz 350 eiro.

Pēc 2014.gada FEDIAF ("The European Pet Food Industry") statistikas datiem, Latvijā ir 260 000 suņu, savukārt 2016.gada sākumā bija reģistrēti nedaudz vairāk nekā 44 000 suņu. Tiek prognozēts, ka ar obligātās reģistrācijas ieviešanu reģistrēto suņu skaits palielināsies līdz 28 000 suņu gadā.