Šajās dienās aicina piedalīties putnu novērošanas sacensībās

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Jau astoto gadu pēc kārtas putnu vērošanas un dabas fotografēšanas cienītāji ir aicināti piedalīties gada īsāko un vienlaicīgi tumšāko dienu putnu vērošanas izaicinājumā, rakstīts majaslapā dabasdati.lv.

Putnu vērošana un fotografēšana pēc vienotiem sacensību noteikumiem norisināsies 20., 21. un 22. decembrī, kad dienas garums ir tikai 6 stundas 43 minūtes (saule vidēji lec 9:00, riet 15:43). Neskatoties uz īso saules ceļu, tā saucamā civilā dienasgaisma (kad cilvēks kaut ko var sākt saskatīt un palielinās arī dienas putnu aktivitāte) ir no plkst. 08:10 līdz 16:33.

Gada īsākās dienas putnu vērošanas mērķis ir aicināt sabiedrību uz āra aktivitātēm, izjust gadalaiku maiņu un apliecināt, ka mūsu ziemeļu platuma grādos nav nepiemērotu apstākļu putnu vērošanai brīvā dabā. Ja nav brīva visa diena, var veltīt putnu vērošanai kaut brīdi pa ceļam uz darbu vai turpat mājas apkārtnē. Ja sanāk vērot divas vai visas trīs dienas - par rezultātu tiks skaitīts labākās dienas sniegums.

Gada īsākās dienas putnu vērošanas izaicinājumā piedalās automātiski visi tie, kuri savus novērojumus par šo laiku reģistrē portālā Dabasdati.lv. Visērtāk un ātrāk par saviem novērojumiem ziņot ar mobilo lietotni "Dabas dati". Retumu kategorijā tiks ieskaitīti arī tie novērojumi, par kuriem ziņots Latvijasputni.lv. Līdzīgi rezultāti par šiem datumiem tiks apkopoti no Igaunijas un Lietuvas publiskajām novērojumu dienasgrāmatām, kā arī saņemot novērotāju sarakstus.

Noteikumi:

Savvaļas putnu sugu novērošana norisinās brīvi izvēlētā teritorijā Baltijas valstīs: Latvijā, Igaunijā vai Lietuvā.
Dabā iešanai var izvēlēties jebkuru no trijām gada īsākajām dienām (20., 21., 22. dec.), salīdzināšanai tiek izmantots saraksts ar vienas dienas ietvaros vislielāko novēroto sugu skaitu.
Pārvietošanās līdzekļi pēc brīvas izvēles - aicinot vairāk laika pavadīt dabā, nevis mašīnā.
Putnu vērošanas ētikas noteikumi ir būtiski, lai ar savu aizraušanos netraucētu putnu labsajūtu un izdzīvošanu ziemas apstākļos.
Novērotājs drīkst atdarināt putnu svilpienus un saucienus, apliecinot savu putnu pievilināšanas talantu, taču provocēšanai aizliegts izmantot jebkāda veida skaņu ierakstus.
Ja pilnais saraksts nav ziņots Dabasdati.lv, atzīmēt savus novērojumus var arī sagatavotajā excel faila veidnē un atsūtīt uz e-pastu: andris@lob.lv.
Otra iespēja atzīmēt savus novērojumus sagatavotajā excel faila veidnē un atsūtīt uz e-pastu: andris@lob.lv
Vērošanā var piedalīties viens vai vairāki - skaits komandā līdz 4 cilvēkiem.
Komandas gadījumā komandai jāturas kopā redzamības attālumā un visiem tās dalībniekiem jānovēro tā pati suga, lai to iekļautu sarakstā (izņēmums, ja dabā dodas ar ģimeni, tad šāds nosacījums netiek izvirzīts bērniem vai pavadītājiem bez labām zināšanām putnu noteikšanā).
Vienam veiksmīgākajam (ja uzvar komanda, tad paši arī izlemj, kuram pienākas balva), kuram izdosies novērot lielāko sugu skaitu vienā dienā, pienākas balva: grāmata Better Birding: Tips, Tools, and Concepts for the Field.
Vienāda sugu skaita gadījumā uzvar novērotājs, kurš iekļāvies īsākā laika posmā starp pirmo un pēdējo novēroto sugu sarakstā.
Atsevišķi tiek izceltas nominācijas :
- veiksmīgākais fotogrāfs (publiskotas vienas dienas ietvaros putnu sugas identificēšanai pietiekamā kvalitātē uzņemtas bildes vai atsūtīta uzņemto bilžu kolāžu kopā ar sarakstu);
- iekšzemes speciālists - kuram būs izdevies vienas dienas ietvaros novērot lielāko putnu sugu skaitu ne tuvāk par 5 km no jūras;
- vērtīgākais novērojums.
Visi veiksmīgākie šajās nominācijās saņems Latvijas Dabas fonda grāmatzīmes un uzlīmes.
Apkopošanai tiks vērtēti publicētie vai iesūtītie dati līdz 23. decembra plkst. 9:00.
Rezultāti (tur arī informācija par dalībniekiem, kuru pauduši vēlmi piedalīties) tiks paziņoti Facebook lapā23.decembra vakarā (angliski) un latviski Dabasdati.lv.

Svarīgākais