Pēc brīdinājuma par C hepatītu asinīs, sarucis donoru skaits

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

LNT rīta raidījumā "900 sekundes" Valsts asinsdonoru centra (VADC) direktore Iveta Ozoliņa atzīst, ka pēc saņemtajām ziņām, ka pacientiem slimnīcās pārlietas iespējams ar C hepatītu slima cilvēka asinis, samazinājusies donoru aktivitāte.

Kā iepriekš ziņots, VADC atklājis, ka iespējams ar C hepatīta slima cilvēku asinis pārlietas gandrīz 200 cilvēkiem vairākās Latvijas slimnīcās. Jaunā VADC iekārta konstatējusi, ka 25 patstāvīgajiem donoriem ir C hepatīts, kas savukārt rada risku, ka tie asins komponenti, kas izsniegti slimnīcām, varētu būt inficēti. Līdz ar to pastāv bažas, ka asins pārliešanas rezultātā inficējušies arī tie pacienti, kuriem šīs inficētās asinis pārlietas. Kopumā no šiem 25 donoriem 28 slimnīcām nodoti 195 asins komponenti. Par iespējamo risku informētas arī slimnīcās. Pagaidām no slimnīcām saņemtas atbildes par 89 asins komponentiem, proti, kur šie komponenti izlietoti.

Intervijā "900 sekundes" Ozoliņa atzīst, ka situācija ir veicinājusi donoru aktivitātes samazināšanos, jo sabiedrību ir satraucis centra brīdinājums.

Svarīgākais