Ūdens līmenis Daugavā turpina celties, ledus iešanu prognozē nedēļas beigās

Ūdens līmenis Daugavā aizvadītajā diennaktī turpinājis celties, pieaugot par 60 centimetriem Daugavpilī, 58 centimetriem - Krāslavā, 46 centimetriem - Piedrujā un 19 centimetriem - Jēkabpilī, ledus iešana upē, pēc speciālistu prognozēm, varētu sākties nedēļas beigās.

Daugavpils domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls aģentūru LETA informēja, ka ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils sasniedzis 4,15 metru atzīmi. Ledus ir sakustējies aptuveni 200 metrus aiz Vienības tilta. Upes augštecē ūdens līmeņa celšanās ir mazinājusies. No plūdu viedokļa pašreizējā situācija ir stabila.

Hidrometeorologi prognozē, ka ūdens līmenis Daugavā Daugavpils apkaimē palu laikā šogad varētu sasniegt 7-8 metrus. Tas varētu notikt ap Lieldienām. Šāds ūdens līmenis, pēc Ruskula domām, var būt gana nopietns gan Daugavpils novadam, gan arī Daugavpilij.

Pēdējo gadu statistika liecina, ka palu laika augstākais vidējais ūdens līmenis Daugavā Daugavpils apkaimē ir aptuveni 6,5 metri. Pēdējie lielākie pali Daugavpilī tika reģistrēti 2004.gadā, kad ūdens līmenis Daugavā bija sasniedzis 7,24 metrus, toreiz applūda četras privātmājas.

Piedrujas rajonā ūdens līmenis Daugavā pietuvojies astoņu metru atzīmei, bet Jēkabpilī - sasniedzis 4,74 metru atzīmi. Piedrujai par kritisko ūdens līmeni tiek uzskatīti 11 metri, tad Jēkabpilij - 6,3 metri.

Svarīgākais