Saldus iedzīvotāji cīnās pret bīstamo atkritumu līdzdedzināšanu

© Nora Krevņeva/ f64 photo agency

Saldus iedzīvotāji iestājušies pret uzņēmuma "Sātiņi Energo LM", kas pilsētā ražo elektroenerģiju biomasas koģenerācijas stacijā, plāniem mainīt kurināmo materiālu sastāvu un sākt līdzdedzināt bīstamos atkritumus. Tikmēr pilsētas vadība gaida atbildes no atbildīgajām iestādēm.

"Sātiņi Energo LM" paredzējis savā koģenerācijas stacijā Novadnieku pagastā koģenerācijas energoblokā daļu sadedzināmās šķeldas aizstāt ar iepriekš šķeldotiem nolietotiem dzelzceļa gulšņiem, kā arī papildus līdz 2500 tonnām gadā līdzsadedzināt ar naftas produktiem piesārņotu grunti. Kā norādījis uzņēmums, kopējais sadedzināmā kurināmā daudzums, uzsākot jauno darbību, būs 15850 tonnas gadā, bīstamo atkritumu īpatsvars kurināmajā nepārsniegs 31%.

Saldus iedzīvotāju intereses apņēmusies aizstāvēt nesen dibinātā organizācija "Saldus aizsardzības biedrība". Biedrības pārstāvji atzīst, ka iedzīvotāju paustās bažas par "Sātiņu Energo LM" paredzētās darbības iespējamo negatīvo ietekmi esot bijušas kā katalizators lēmumam par biedrības dibināšanu, taču organizācijas mērķis pavisam noteikti nebūšot cīnīties pret kādu konkrētu uzņēmumu vai ieceri - tā plānojot aizstāvēt visdažādākās Saldus novada pašvaldības iedzīvotāju intereses un dibināta kā kopīgas sadarbības platforma.

22.novembrī uz sabiedrisko apspriešanu par "Sātiņu Energo LM" paredzētās piesārņojošās darbības atļauju bija ieradušies ap 200 cilvēku.

"Sabiedriskajā apspriešanā bija jūtama ļoti liela neapmierinātība ar šo uzņēmuma ieceri, taču iedzīvotājiem nebija kopīgas platformas vai vietas, kur vērsties, lai aizstāvētu savas intereses," aģentūrai LETA par iemesliem, kas pamudinājuši dibināt organizāciju, pastāstīja biedrības pārstāvis.

Sabiedriskās apspriešanas laikā izskanējuši vairāki iemesli iedzīvotāju neapmierinātībai ar šo ieceri. Viens no apmeklētājiem bija sazinājies ar Vācijas uzņēmumu "Wiesloch GmbH", kas ir "Sātiņi Energo LM" iekārtu piegādātājs. Vācijas uzņēmums apliecinājis, ka konkrētās iekārtas bez papildu aprīkojuma neesot piemērotas bīstamo atkritumu dedzināšanai.

Kā norādīja biedrības pārstāvis, pastāvot bažas arī par to, kā šī iecere var ietekmēt iedzīvotāju veselību. Uzņēmums jau pašlaik savā teritorijā nezināmu iemeslu dēļ uzglabājot bīstamos atkritumus un esot ticis sodīts par prasību neievērošanu. Tas iedzīvotājos raisot bažas, vai nākotnē uzņēmums plāno rīkoties godprātīgi.

Biedrības pārstāvis arī norādīja, ka Saldus novadā vai tuvākajā apkaimē jau darbojas arī vairāki citi uzņēmumi, kuri veic piesārņojošo darbību. Tāpat valdošie vēji esot iegriezušies tā, ka uz pilsētu atnākot arī "Mažeiķu naftas" radītais gaisa piesārņojums no Lietuvas.

"Vērtējot šo ieceri, netiek ņemta vērā kopējā gaisa kvalitāte Saldū," norādīja biedrības pārstāvis.

"Saldus aizsardzības biedrības" pārstāvis arī norādīja, ka būtu jāveic ekonomiskās ietekmes analīze, jo, īstenojot ieceri, pilsētā jaunas darbavietas neesot plānots radīt, turklāt pastāv bažas, ka darbībai varētu būt negatīvs ekonomisks efekts uz Saldus pilsētu, tai skaitā varētu samazināties tuvējo nekustamo īpašuma vērtība.

"Saldus aizsardzības biedrība" ir sākusi parakstu vākšanu pret šo ieceri.

Kā aģentūrai LETA sacīja "Sātiņi Energo LM" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Reisons, uzņēmums plāno veikt bīstamo atkritumu līdzsadedzināšanu, un norādītais 31% ir maksimālais apjoms, ko uzņēmums teorētiski varētu līdzsadedzināt. Viņš uzsvēra, ka šo atkritumu līdzsadedzināšanai tiks izmantota esošā "Sātiņi Energo LM"" dedzināšanas iekārta. Tāpat saistībā ar bīstamo atkritumu līdzsadedzināšanu dūmgāzu attīrīšanas iekārtas paredzēts papildināt ar auduma filtriem, kam esot ļoti augsta attīrīšanas efektivitāte, kā arī situācija tiktu konstanti monitorēta.

Jautāts par to, vai tiešām uzņēmuma iekārtas ir piemērotas bīstamo atkritumu dedzināšanai, Reisons atbildēja apstiprinoši. Tāpat viņš par "klajiem meliem un blefu" nodēvēja novembra beigās notikušajā sabiedriskajā apspriedē Vācijas uzņēmuma vēstules atreferēto, ka iekārtas tam nav piemērotas.

Vides pārraudzības valsts birojs 2015.gadā savā atzinumā konstatēja, ka viens no galvenajiem potenciālajiem nelabvēlīgas ietekmes uz vidi aspektiem ir tieši gaisa piesārņojums. Birojs uzskata, ka, lai būtu nodrošināts koģenerācijas iekārtas optimāls darbības režīms, iekārtas darbības laikā, veicot piesārņotu atkritumu līdzsadedzināšanu, būs nepieciešams salāgot paredzēto kurināmo daudzuma proporcijas, un tās var būt dažādos laikos atšķirīgas, taču nav pieļaujams pārsniegt izvērtētos maksimālos apjomus.

Tomēr birojs secināja, ka veiktie gaisu piesārņojošo vielu izkliedes aprēķinu rezultāti un to novērtējums uzrāda, ka "piesārņojošām vielām summārā koncentrācija nesasniegtu un nepārsniegtu normatīvajos aktos noteiktos robežlielumus". Taču Vides pārraudzības valsts birojs ir atzinis par nepieciešamu noteikt papildu prasības ietekmju uzraudzībai un kontrolei, turpmāk ir jānodrošina gaisu piesārņojošo vielu emisiju un gaisa kvalitātes monitorings atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

Patlaban birojs arī veic novērtējumu attiecībā uz SIA "Viduskurzemes AAO" azbesta un azbestu saturošu - bīstamo - un inerto atkritumu poligona "Dūmiņi" darbības paplašināšanu, kas atrodas netālu no Saldus Brocēnos.

Saldus novada domes priekšsēdētāja Indra Rassa ("Reģionu alianse") skaidroja, ka 30.novembrī tika nosūtīta vēstule Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Vides pārraudzības valsts birojam, Valsts vides dienestam, Liepājas reģionālā vides pārvaldei un Veselības inspekcijai, kur Saldus novada pašvaldība vēlas noskaidrot, vai līdz sabiedriskās apspriešanas beigu termiņam kādam no šīs vēstules adresātiem iesniegta informācija, kas būtu par pamatu iesnieguma A kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas izsniegšanas "Sātiņi Energo LM" izskatīšanas pārtraukšanai vai atteikumam izsniegt atļauju, Saldus novada domes lēmuma par paredzētās darbības akceptēšanu atcelšanai un ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma papildu izvērtēšanai, labošanai vai pārstrādāšanai.

Rassa uzsvēra, ka pašvaldībai ir ļoti svarīgi saņemt atbildes uz šiem jautājumiem un gadījumā, ja domes rīcībā nonāks informācija par to, ka uzņēmums grasās veikt darbības, kas ir bīstamas sabiedrībai, tad dome to nepieļaus. Tāpat domes vadītāja arī norādīja uz apsvērumu, ka valstij būtu jādomā par valsts dalību un arī atbildību jautājumā par bīstamajiem atkritumiem.

Novembra beigās bija piedāvāts iekļauts domes darba kārtībā jautājumu par domes pagājušā gada lēmuma atcelšanu - ar lēmumu tika akceptēta "Sātiņi Energo LM" bīstamo atkritumu līdzdedzināšanas darbība. Tomēr šis toreiz jautājums domes sēdes darba kārtībā netika iekļauts.

Kā liecina "firmas.lv" dati, "Saldus aizsardzības biedrība" reģistrēta šī gada 6.decembrī. Tās vadītāji ir Kaspars Andersons, Gunārs Dūzens, Māris Egle, Miks Muižarājs un Zanda Strogonova.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.