Lēmumu par Ventas ledus spridzināšanu pieņems rīt

Lēmums par to, vai spridzināt ledu Ventā, tiks pieņemts Ventspils novada domes civilās aizsardzības komisijas sēdē, kas tiks sasaukta rīt, 26.martā, plkst.10.

Pieņemot lēmumu, vērā tiks ņemts Nacionālo bruņoto spēku (NBS) speciālistu vērtējums par ledus spridzināšanas nepieciešamību un iespējamību. Šodien NBS speciālisti apskata ledus sastrēgumu vietas Ventā.

Jau ziņots, ka Ventā izveidojies ledus sastrēgums Zlēku pagastā pie Pasilciema, kādēļ ievērojami kāpis ūdens līmenis upē. Applūstot Ventai, no ārpasaules kā uz salas nošķirtas 19 mājas Zlēku pagastā, taču pašas mājas nav applūdušas un iedzīvotāji atteikušies no evakuācijas. Ūdens līmenis Zlēkās pašlaik esot nemainīgs.

Arī Piltenē no ārpasaules atšķirtas piecas mājas, pastāstīja Ventspils novada domes priekšsēdētājs.

Pašlaik izveidojies ledus sastrēgums vēl vienā vietā Ventā - aptuveni kilometra attālumā no Ventavas. Starp abiem sastrēgumiem, ko šķir vairāk nekā 10 kilometri, upe esot brīva no ledus.

Ventā pie Zlēkām ūdens līmenis kopš vakardienas cēlies vēl par 10 centimetriem un ir 6,90 metrus virs normālā līmeņa, pastāstīja Zlēku pagasta pārvaldes vadītāja Daiga Cekule.

Plūdu dēļ no ārpasaules joprojām ir nošķirtas 19 mājas Zlēku pagastā, bet pašas mājas nav applūdušas. Ja situācija nebūs mainījusies, sestdien plānota no ārpasaules nošķirto māju iedzīvotāju nogādāšana līdz veikalam, lai iedzīvotājiem būtu iespēja nodrošināties ar pārtiku un medikamentiem. Ja iedzīvotājiem rodas kādas problēmas, viņi par tām telefoniski var informēt Zlēku pagasta pārvaldi.

Zlēku iedzīvotājiem vakar piedāvāta arī evakuācija, taču viņi no tās atteikušies. Divi iedzīvotāji pēc savām ikdienas gaitām vakar vairs nav varējuši nokļūt atpakaļ mājās, tāpēc viņiem piedāvāta iespēja apmesties Zlēku pamatskolas internātā, taču viņi izvēlējušies palikt pie radiem, informēja Cekule.

Kā pastāstīja pagasta pārvaldes vadītāja, pavisam applūdusi teritorija 500 hektāru platībā. Šoreiz plūdi skārušas arī tādas teritorijas, kas parasti neapplūst, jo Venta atradusi veco gultni.

Svarīgākais