Krievijas muitnieki aiztur vistas gaļas kravu no Latvijas

Attēlam ilustratīva nozīme © Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Krievijas Smoļenskas apgabala muitas darbinieki uz valsts robežas ar Baltkrieviju aizturēti divi transportlīdzekļi, kuros bija vistas gaļa no Latvijas un neskaidras izcelsmes tomāti, otrdien paziņoja Smoļenskas muitas galvenais valsts muitas inspektors Vladimirs Safonovs.

"Šķērsojot Krievijas valsts robežu, muitnieki aizturēja transportlīdzekli, kurā no Baltkrievijas uz Krieviju tika vestas vairāk nekā 18 tonnas svaigu tomātu. Pavaddokumenti liecina, ka to izcelsmes valsts ir Baltkrievija, sūtītājs - individuālais uzņēmējs un Grodņas, saņēmējs - individuālais uzņēmējs no Maskavas," klāstīja muitnieks.

Tomēr muitniekiem uzrādītais fitosanitārais sertifikāts šai tomātu partijai nebija izsniegts, bet preču transportēšanas pavadzīme bija nederīga.

"Tas ļāva pieņemt, ka preces ievešanu iespējams aizliedz sankcijas," paskaidroja Safonovs.

Cits transportlīdzeklis, kas no Latvijas uz Uzbekistānu veda 20,6 tonnas vistas gaļas, tika aizturēts par tranzīta kravu noteikumu pārkāpumu.

"Abi transportlīdzekļi ir nodoti [Krievijas federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta] "Rosseļhoznadzor" inspektoriem papildu pārbaudes veikšanai un lēmuma pieņemšanai par tālāku kravu likteni," paziņoja muitnieks.

Krievija no 2014.gada 7.augusta noteica lauksaimniecības produkcijas embargo no ASV, Eiropas Savienības, Austrālijas, Norvēģijas un Kanādas. 2015.gadā embargo tika pagarināts līdz šā gada 5.augustam, bet šogad jūnijā to pagarināja līdz nākamā gada beigām. No pagājušā gada 13.augusta embargo noteikts arī pret Albāniju, Melnkalni, Islandi un Lihtenšteinu, bet no šā gada 1.janvāra - pret Ukrainu, kas arī pievienojās starptautiskajām sankcijām pret Krieviju, kuras noteiktas saistībā ar tās agresiju Ukrainā.

Kopš embargo noteikšanas izskanējis, ka daļa uzņēmumu mēģina apiet aizliegumu, ievedot produkciju Krievijā caur Baltkrieviju, kur iepriekš tā tiek pārmarķēta.

Latvijā

Maestro Raimonds Pauls pavasarī atrada savu jauno muzikālo favorītu – Edgaru Ošleju. Dziļš, samtains bass. Radiofonā skan viņa iedziedātais “Klusais vīrs” – Maestro mūzika un Jāņa Elsberga dzeja. Pats Ošleja nebeidz brīnīties par to, ka Pauls viņu uzrunājis. Taču atrodas arī citas pārsteidzošas lietas: piemēram, Raimonda Paula līdzdalība kāda slepkavas notveršanā. Par to un vēl ko citu mazliet parunāju ar Maestro.

Svarīgākais