Rīt Pļaviņu novadā Daugavā spridzinās ledu

Rīt Pļaviņu novadā Daugavas upē plānots spridzināt ledu.

Lai novērstu iespējamos plūdu draudus, Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) veiks ledus klājuma atbrīvošanu ar spridzināšanas palīdzību.

Kā paskaidroja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis, spridzināšana notiks Pļaviņu pilsētas teritorijā Daugavas upes šaurākajā vietā - Bebrulejas rajonā.

Speciālisti informē, ka spridzināšanas darbos tiks izmantotas sprāgstvielas, kas nenodarīs kaitējumu iedzīvotāju mājām un būvēm. "Spridzināšana notiek, izurbjot caurumus ledū, zem tā, līdz ar to nekaitēs tuvumā esošajām mājām," klāsta Arnītis.

Pašlaik notiekot aktīvi sagatavošanās darbi, lai rītdien varētu veikt spridzināšanas darbus. Tiekot gan sagatavota spridzināšanas vieta, gan apziņoti novada iedzīvotāji.

Darbu veikšanas laikā aizliegts atrasties uz ledus un atrasties upes tuvumā viena kilometra rādiusā no spridzināšanas vietas.

Jau ziņots, ka Pļaviņu novada pašvaldības civilās aizsardzības komisija jau pagājušajā nedēļā pieņēmusi lēmumu spridzināt Daugavas ledu, lai mazinātu gaidāmo pavasara plūdu izraisītās sekas.

Ledus spridzināšanu var veikt tikai tik ilgi, kamēr ledus ūdenstilpnē ir monolīts, tāpēc tas jādara savlaicīgi.

Kā ziņots, iespējamo pavasara plūdu novēršanā NBS ir gatavi iesaistīt deviņas spridzināšanas vienības, kuras nepieciešamības gadījumā varētu spridzināt ledu, trīs helikopterus ūdenskrātuvju novērošanai no gaisa, kā arī 2500 karavīrus un zemessargus.

Svarīgākais