Plūdu draudi reģionos nemazinās

Kopš vakardienas vakara ūdens līmenis Lielupē pie Staļģenes lēnām pazeminās. Lielupē pie Jelgavas un Kalnciema ūdens līmeņi turpina paaugstināties, vēl saglabājas ledus sega, ledus pacelts, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ūdens līmenis pie Staļģenes krities par 11 centimetriem.

Meteorologi konstatējuši, ka 23. martā pulksten 13.40 plašākie applūdumi vērojami Lielupes baseinā. Mūsā pie Bauskas ūdens līmenis ir sācis pazemināties, bet Mēmelē pie Tabokines ūdens līmenis turpina paaugstināties ar intensitāti 70 cm aizvadītajā diennaktī, ledus ir pacelts un sakustējies, bet ledus iešana vēl nav sākusies.

Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis ir paaugstinājies par 56 cm. Kopumā kopš 19. marta, kad sākās strauja ūdens līmeņa celšanās, tas kāpis par 321 cm.

Vakar intensīvi gāja ledus pie Staļģenes un ūdens izplūda ārpus upes, augšpus un lejpus novērojumu stacijas izveidojās ledus sablīvējumi, ūdens līmenis diennaktī paaugstinājās par 79 cm, bet kopš vakara tas lēnām pazeminās.

Jau ziņots, ka Lielupes līmenis pie Jelgavas otrdienas rītā bija 253 cm, kas ir tuvu kritiskajai robežai - 256 centimetriem. Pašlaik plūdu dēļ Jelgavas apkārtnē elektrība atslēgta 170 klientiem, informē pašvaldība. Tā kā ūdens līmenis pie Jelgavas un Kalnciema turpina kāpt, ledus ir pacelts un tuvākajā laikā var sākties tā iešana, brīdina hidrologi.

Joprojām plūdu draudi ir arī Ventas lejtecē.

Ventā ūdens līmenis aizvadītajā diennaktī ir paaugstinājies par 28 cm pie Vārdavas. Ventā pie Kuldīgas maksimālais ūdens līmenis bija pusnaktī, kad tas sasniedza 701 cm virs NS «0» atzīmes (12.17 m BS), bet līdz rīta termiņam tas ir pazeminājies par 166 cm. Ūdens līmenis turpina paaugstināties Ventā pie Vendzavas aizvadītajā diennaktī tas paaugstinājies par 178 cm. Pie Zlēku tilta izveidojies ledus sastrēgums.

Daugavā un tās pietekās ir sākusies strauja ūdens līmeņu paaugstināšanās. Upes augšteces posmā no Veļižas līdz Polockai ūdens līmenis diennaktī paaugstinās par 7 – 56 cm, upi klāj ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem, ledus paliek tumšs un uz tā ir ūdens. Daugavā no Verhņedvinskas līdz Vaikuļāniem ūdens līmeņa celšanās ir straujāka – diennaktī 70 – 213 cm, bet arī šeit vēl joprojām ir ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem, atsevišķās vietās ledū plaisas vai piekrastes vaļumjoslas. Upes posmā Jersika – Zeļķi ūdens līmeņa celšanās aizvadītajā diennaktī ir bijusi mazāka tikai 20 – 46 cm diennaktī.

Aiviekstē, Dubnā, Ogrē un Rēzeknē ūdens līmeņi ceļas ar intensitāti 17 – 51 cm diennaktī, Lielajā Juglā pie Zaķiem 96 cm, Gaujā 4 – 29 cm diennaktī.

Tuvākajās dienās ūdens līmeņu celšanās intensitāte palielināsies Latvijas centrālās un austrumu daļas upēs. 24.- 25. martā ledus sakustēšanās gaidāma Daugavā Piedrujas- Daugavpils posmā. Pie Līksnas iespējama ledus sastrēguma izveidošanās.

Svarīgākais