Atvieglo prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem

Ministru kabinets otrdien, 23.martā, atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas regulē prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem.

Ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju valstī un samazinātos pašvaldību budžetus, grozījumi noteikumos paredz pašvaldībām pašām lemt par noteikumu prasību elastīgāku izpildi pieejamo budžeta līdzekļu ietvaros.

Patlaban noteikumi nosaka prasības, kas jāievēro sociālās aprūpes, sociālās rehabilitācijas un sociālā darba pakalpojumu sniedzējiem. Piemēram, vispārīgās prasības sociālo pakalpojumu sniedzēju darbībai, prasības, kas sociālo pakalpojumu sniedzējiem jāievēro sociālo pakalpojumu sniegšanas procesā, kā arī prasības, kas noteiktas sociālo pakalpojumu sniegšanas vietai, ja attiecīgais sociālais pakalpojums netiek sniegts klienta dzīvesvietā.

Sociālo pakalpojumu sniedzējiem ir noteiktas arī prasības, kādām jāatbilst sociālo pakalpojumu sniedzēju tehniskajam un materiālajam nodrošinājumam. Tāpat noteikumos iestrādātas prasības sociālo pakalpojumu sniedzēju speciālistu kvalifikācijai.

RAPLM izstrādātie grozījumi noteikumos „Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem” paredz, ka pašvaldība kā sociālo pakalpojumu sniedzējs līdz 2012.gada 31.decemrbim šos noteikumus piemēro atbilstoši pašvaldības budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

Tādējādi pašvaldībām būs iespēja šā brīža ekonomiskajā situācijā lemt par savu budžeta līdzekļu racionālu izlietojumu un novirzīšanu, pirmkārt, kur tas visvairāk ir nepieciešams, un, lai tiktu apmierinātas iedzīvotāju pamatvajadzības.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais