"Latvenergo" vairs nebūs jāatvēl līdzekļi Daugavas HES krastu nostiprināšanai

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagatavojusi jaunu regulējumu, kas paredz atcelt pienākumu AS "Latvenergo" ik gadu no sava budžeta atvēlēt finansējumu Daugavas hidroelektrostaciju (HES) ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanai un inženieraizsardzības būvju ekspluatācijai.

Saskaņā ar pašreizējo regulējumu AS "Latvenergo" ik gadu ir jāpārskaita 700 000 eiro Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centram krastu nostiprināšanai un 752 260 eiro valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" inženieraizsardzības būvju ekspluatācijai.

No nākamā gada spēkā stāsies grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, kas paredz noteikt jaunu nodokļa objektu - hidroelektrostacijas, kuru hidromezgla kopējā uzstādītā jauda ir lielāka par diviem megavatiem. Lai AS "Latvenergo" vienlaikus netiktu piemērots gan dabas resursu nodoklis, gan ikgadējie maksājumi, ir jāmaina Daugavas HES kaskādes ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbu līdzšinējā finansēšanas kārtība.

Sagatavotie noteikumi "Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbu un Rīgas hidroelektrostacijas ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas izdevumu finansēšanas kārtība" paredz, ka turpmāk finansējums tiks piešķirts valsts budžeta dotācijas veidā un kopējā summa būs 1 452 260 eiro, no kuriem 700 000 eiro tiks atvēlēti VARAM, bet 752 260 eiro - Zemkopības ministrijai.

Arī turpmāk Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs īstenos Daugavas HES ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbu pasūtītāja pienākumus un noteiks piemērotāko veidu krastu nostiprināšanai. Centram ik gadu līdz 1.aprīlim būs jāiesniedz VARAM atskaite par iepriekšējā gadā padarīto.

Tikmēr SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" joprojām atbildēs par Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas darbu nodrošināšanu.

Noteikumi paredz izveidot Daugavas HES ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbu un Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas koordinēšanas un līdzekļu izlietojuma noteikšanas konsultatīvo komisiju. Tās uzdevums būs apkopot informāciju par nepieciešamajiem Daugavas HES ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas un inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas darbiem un izvērtēt to prioritātes.

Noteikumi pēc apstiprināšanas valdībā stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais