Ikšķiles Brīvajā skolā tiek praktizēta veģetārā ēdināšana – bez izvēles iespējas bērniem

© F64

Ja vecākiem ir likumīgas tiesības neatļaut vakcinēt bērnus, tad pēc analoģijas viņi arī drīkst aizliegt savām atvasēm ēst kotleti. Šis ir tiesas galvenais arguments, lemjot par labu veģetārajai ēdināšanai Ikšķiles Brīvajā skolā.

Lai nemulsina nosaukums, šī ir valsts akreditēta privāta mācību iestāde, kurā bērni gan mācās, gan ēd par maksu. Pamatskolas filiāle, ko dibinājusi biedrība Tautskola 99 Baltie zirgi. Līdztekus netradicionālai pieejai mācību procesā skolā tiek praktizēta veģetārā ēdināšana - bez izvēles iespējas bērniem. Precīzāk - viņu vecākiem ir izvēle sūtīt viņus parastā skolā, kur ēdināšanu regulē nevis piektais bauslis - tev nebūs nokaut -, bet gan Ministru kabineta Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem. Atbilstoši tiem pamatskolēna ēdienkartē katru nedēļu jāiekļauj «vismaz 200 g (neto) liesas gaļas vai zivs (fileja)».

Ikšķiles Brīvā skolā to nedara un neuzskata var vajadzīgu. Taču Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kontrolējot ēdināšanas kvalitāti skolās, līdzi ņem nevis Bībeli, bet MK noteikumus. Tas tad arī bija strīdus ābols Administratīvajā rajona tiesā. Janvāra sākumā skolā ieradās PVD inspektores un konstatēja, ka ēdienkartē gaļas nav, zivju nav. Trīs dienas bērni pusdienās ēduši tikai dārzeņu zupu, maizi un kefīru. Izskatot pārbaudes protokolu, dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis nolēma, ka skola neievēro noteikumus, un uzlika 50 eiro sodu. Savukārt tiesnese Kristīne Jandava PVD ģenerāldirektora lēmumu atzina par neatbilstošu normatīvajiem aktiem, prettiesisku un atceļamu. Tagad juristiem jālauza galva, kurš normatīvais akts stiprāks - MK noteikumi vai Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama taisītais spriedums.

Tikmēr Tiesībsarga birojs jau ir to izdarījis un tiesas lēmumu atzīst par loģisku. Kā būtisku argumentu tiesa izmantojusi analoģiju no veselības aprūpes jomas. Vakcinācija valstī ir obligāta, taču vecākiem ir tiesības atteikties no bērnu vakcinēšanas. Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere Neatkarīgajai skaidro, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības uz ticības, pārliecības un apziņas brīvību. Veģetārisms ir šīs brīvības sastāvdaļa. Un vecāku izvēle ir prioritāra attiecībā pret MK noteikumiem. To noteic ANO Bērnu tiesību aizsardzības konvencija. Protams, konkrētais gadījums ir īpatnējs ar to, ka veģetārismu piekopj vesela skola. Bet tāda nu reiz ir vecāku izvēle.

Skolas administratīvā vadītāja Evija Rudzīte Neatkarīgajai apgalvo, ka sūdzību no bērniem par ēdiena kvalitāti nav, arī papildporcijas var dabūt . Ēdiens tiekot rūpīgi sabalansēts, lai augošajiem organismiem sniegtu visas nepieciešamās barības vielas. Audzēkņi slimojot reti.

Skola grib panākt, lai MK noteikumi tiek grozīti, 200 gramiem gaļas vai zivs pieļaujot veģetāru alternatīvu. Neesot arī skaidrs, kādēļ uzturā obligāti jāiekļauj kartupeļi, ja tie paši griķi ir krietni vien vērtīgāki. Tiesībsarga pārstāve L. Grāvere uzskata, ka PVD šajā situācijā vienkārši jābūt mazāk kategoriskam.

Veselības ministrija no plašākiem komentāriem pagaidām atturas, taču atgādina, ka noteikumu izstrādē piedalījušies uztura speciālisti un dietologi.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.