CIETSIRDĪGI: Alojā notikušas prātam neaptveramas zvērības pret invalīdiem

© Ekrānšāviņš, "Bez Tabu"

Raidījums "Bez Tabu" ziņo par patiesi cietsirdīgu izturēšanos pret diviem brāļiem invalīdiem Alojā.

Aizvadītajā vasarā sešu pieaugušu cilvēku grupa naktī pēc iedzeršanas ieradās pie brāļiem invalīdiem Sanda un Jura, lai uzmeklētu citus jauniešus, kuri esot nodarījuši pāri kādai sievietei. Nesatiekot meklētās personas, grupa sāka terorizēt abus brāļus.

Lūdzām, lai neko nedara. Viņi jautāja, kur ir mūsu draugi. Mēs neteicām un klusējām, bijām nobijušies. Teica, lai zvanām viņiem. Es zvanīju, bet vairākas reizes neatbildēja. Tad viņi sāka sist gan mani, gan brāli. Sita pa degunu, tecēja asinis. Sita tāpēc, ka nevarējām uzzināt, kur viņi ir. Visu laiku sita pa seju!” raidījumam stāsta brāļi. Abi puiši jau no dzimšanas ir invalīdi ar kustību traucējumiem.

Pēc sišanas abus brāļus ieslodzīja automašīnas bagāžas nodalījumā un nogādā uz karjeru Alojas pievārtē, kur vardarbība un spīdzināšana turpinās, stāts "Bez Tabu". Zēnu sišana turpinājās.

Jaunākajam brālim Sandim lika rāpus nokļūt līdz ūdenim, kur lika izģērbties. Iekāpjot ūdenī Juri un Sandi mēģināja noslīcināt. "Viņi teica, ka visu izdarīs tā, lai izskatītos, ka mēs paši noslīkām," stāsta Sandis.


Puišu galvas esot gremdētas ūdenī, ar varu rīklēs liets alkohols. Vēlāk vairāku sitienu pavadīti, tostarp galvas rajonā, brāļi vienā apakšveļā atkal iegrūsti automašīnas bagāžas nodalījumā, atklāj raidījums. Automašīna devusies uz netālo Vilzēnu ciemu, kur turpināja meklēt personu, kur kādam it kā darījusi pāri.

"Tur mums pienāca klāt un teica, ka mums sarūpēta dāvana - atbrīvošana. Mūs izlaida, gājām apakšbiksēs uz Aloju. Pa ceļam “nostopējām” mašīnu, kas aizveda mūs uz mājām,” stāsta brāļi. Vecākais brālis uzbrukumos cieta visvairāk un bija nepieciešams slimnīcā uzturēties 4 dienas, kur puisim konstatēja ribu, deguna, pieres un vaigu kaula lūzumus.

Pirms sešiem gadiem brāļi tika nošķirti no mātes. Līdz aizvadītajai vasarai dzīvoja bērnunamā. Iestājoties pilngadībai, ierādīts dzīvoklis, kurā naktī ieradās vardarbīgā grupa.

Kā uzzinājis "Bez Tabu", trīs varmākas ir valmierieši, atlikušie trīs - vietējie alojieši, no kuriem vienam vecmamma un māte ir pedagoģes, un māte, starp citu, Alojas Ausekļa vidusskolas direktora vietniece. Raidījuma komandai izdodas sastapties ar abām radiniecēm. Abas izsaka nožēlu par notikušo un cenšas meklēt iemeslus cietsirdīgajai rīcībai.

"Parādījās alkohols, parādījās ne tie labākie draugi no Valmieras, teikšu godīgi. Viņam viņi bija draugi. Tas, ko es teicu, nevienu neinteresēja. Es pati esmu šokā par to, kas ir noticis! Viņš ir pabeidzis augstskolu budžeta grupā, firmu atvēris, viss bija normāli," raidījumam stāsta vardarbībā vainotā vīrieša māte, direktora vietniece vietējā skolā, kura it kā meklē naudu prasmīga advokāta algošanai.

Vainīgo personu ģimenes apņemas maksāt cietušajiem morālā kaitējuma kompensāciju, bet būs jāatbild arī likuma priekšā. Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Sintija Gulbe informē, ka izmeklēšana tuvojas noslēgumam, kad uzsāks kriminālvajāšanu. Sods gaidām līdz pat pieciem gadiem cietumā.