Baušķenieki Zatleram sūdzas, ka grūti saņemt kredītus

Šodien tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru Bauskas novada pārtikas nozares uzņēmēji pauda bažas par apgrūtināto kredītu saņemšanu bankās, kas liedzot viņiem iespēju tālāk attīstīt uzņēmējdarbību.

Uzņēmēji pauduši arī satraukumu par valsts nodokļu politiku, tomēr sarunas laikā uzņēmēji atzinīgi novērtējuši kvalitātes zīmes "Zaļā karotīte" projektu, atzīmējot, ka projektam ir augsta pievienotā vērtība tirgus konkurences apstākļos.

Uzņēmēji gan pauda bažas, ka līdz ar samazināto finansējumu šī tautā iemīļotā zīmola eksistence ir zem jautājuma zīmes un vienlaicīgi tas liegs pārtikas uzņēmējiem iespējas piedalīties ārvalstu izstādēs. Zatlers uzņēmējiem uzsvēra, ka Valsts prezidenta kanceleja jau ir lūgusi zemkopības ministram plašāku informāciju par projekta nākotni, tāpēc viņš jau tuvākajā laikā cer uz atbildi šajā jautājumā.

Uzņēmēji pauda kritiku arī par iecerētajām dāņu investīcijām cūku fermas izveidei Bauskas novadā, uzsverot, ka vides riski būs lielāki nekā ieguvums no darba vietām. Zemnieku saimniecības "Zeltkalniņi" īpašnieks atzīmējis, ka Latvijā un Baltijā arvien vairāk samazinās zaļo zirnīšu audzēšana. "Zeltkalniņi" esot palikusi vienīgā zemnieku saimniecība Baltijā, kas nodarbojas ar šīs kultūras audzēšanu.

Tikšanās laikā ar Bauskas novada domes vadību un deputātiem tika pārrunāta Bauskas novada domes darbība pēc pašvaldību reformas. Īpaši no domes vadības puses tika izcelti izglītības sistēmas jautājumi, norādot uz zemo skolotāju atalgojumu un izglītības kvalitāti. Tāpat tika diskutēts arī par cilvēku resursu veidošanu valstī, pievēršoties demogrāfijas un migrācijas aspektiem.

Savukārt, lai tiktos ar Bauskas iedzīvotājiem, Valsts prezidents apmeklēja pilsētas tirgu. Bauskas iedzīvotāji interesējās par jautājumiem, kas saistīti ar valsts budžetu un valsts sociālo nodrošinājumu. Tirgus apmeklējuma laikā Zatleram bijusi arī iespēja aprunāties ar vietējiem tirgotājiem par viņu produktu noietu un vietējo iedzīvotāju pirkšanas paradumiem, un to, kā tie ir mainījušies pašreizējā situācijā.

Zatlers viesojās arī Bauskas 2.vidusskolā, kurā viņš vadīja mācību stundu, diskutējot par neatkarības atjaunošanas, 1990.gada 4.maija nozīmi, kā arī vēsturisko liecību nozīmi nacionālās pašapziņas veidošanā.

Stundas laikā skolēni atzina, ka viņiem ir ļoti neliels priekšstats par 4.maiju mūsu valsts vēsturē, tāpēc Valsts prezidents stāstīja par valsts atjaunošanas ideju. Skolēni arī atcerējās Baltijas ceļa 20.gadadienai veltīto skrējienu "Sirdspuksti Baltijai", kas viņiem devis iespēju saprast, ko nozīmē kopības izjūta. Zatlers skolēniem izteica cerību, ka, līdzīgi kā pagājušā gada notikumi, arī 4.maija pasākumi šogad dos iespēju labāk izprast un izjust Latvijas neatkarības atjaunošanas dienas nozīmi mūsu valsts vēsturē.

Viesojoties skolā, Valsts prezidents tikās arī ar izglītības iestāžu vadītājiem. Izglītības iestāžu vadītāji norādījuši, ka būtu jāpārvērtē ieviestais skolu filiāļu modelis, izanalizējot visus plusus un mīnusus. Sarunā Valsts prezidents pievērsās arī skolēnu izglītošanai par personīgo finanšu plānošanu un vadīšanu. Diskusijas laikā tika atzīmēts, ka būtu jāstrādā arī pie uzņēmējdarbības spēju attīstības skolēnu vidū, integrējot šīs zināšanas dažādos mācību priekšmetos.

Apmeklējot Bauskas rajona tiesu, Zatlers vēlējās iepazīties ar rajona tiesu darba aktualitātēm. Tiesneši kā vienu no problēmām tiesu darbā atzīmēja likumu mainību un pretrunīgās tiesību normas. Viņi raizējās arī par negatīvo sabiedrības attieksmi pret tiesu.

Noslēdzoties vizītei, Valsts prezidents viesojās arī Bauskas slimnīcā.

Savukārt darba vizītes laikā Lilita Zatlere apmeklēja Īslīces SOS Bērnu ciematu, zemnieku saimniecību "Vaidelotes" un Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzeju.

Svarīgākais