"Sēnīti" aizsargās valsts

SĒNĪTE. Dienu pēc tam, kad rīkojums būs publicēts Latvijas Vēstnesī, Sēnīte kļūs par valsts aizsargājamu objektu. Vēl tas nav noticis. Sēnīte atzīta par arhitektoniski augstvērtīgu, pilsētbūvnieciski un ainaviski ļoti nozīmīgu objektu. Tas ir viens no spilgtākajiem pēckara modernās arhitektūras un tehnoloģiju piemēriem. Tiesa, par to rakstot, jālieto pagātnes izteiksme © Arnis Kluinis

Pāris nedēļu laikā Siguldas šosejas malā uzbūvētajam kādreizējam restorānam Sēnīte stāsies spēkā īpašs statuss – tas tiks iekļauts aizsargājamo valsts kultūras pieminekļu sarakstā.

Sarakstā gan būs iekļauta tikai daļa bijušā restorāna ēku, jo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) par saglabājām vērtībām atzinusi sākotnējo būvapjomu, proti, Sēnītes senāko daļu bez jauno laiku piebūvēm. Senākā no ēkām ir ar cilindrisko jumtu.

VKPAI atzinusi, ka Sēnīte iekļaujama sarakstā kā nozīmīgs pagājušā gadsimta 60. gadu modernās arhitektūras paraugs - unikāla kupolveida ēka, pirmā sfēriskas dzelzsbetona čaulas konstrukcijas celtne Latvijā, kuras aizsardzība un saglabāšana nākamajām paaudzēm atbilst Latvijas valsts tautas interesēm. Sākotnēji šajā vietā tika uzbūvēta tējnīca ar koši krāsotu lapeni sēnes formā, bet vēlāk - pašlaik redzamās ēkas.

VKPAI Kultūras mantojuma politikas daļas speciāliste Alma KaurāteJava Neatkarīgajai sacīja - kamēr objekts nav aizsargājams, VKPAI īpašniekam var tikai rekomendēt, kā un ko saglabāt, bet Sēnītes tagadējiem īpašniekiem VKPAI izsniegtos noteikumus būs jāsāk ievērot, tiklīdz rīkojums par iekļaušanu aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā būs stājies spēkā. Noteikumi tiks izsniegti arī nākamajiem īpašniekiem, jo publiski izskanējis, ka ēkām jau ilgāku laiku tiek meklēts pircējs. Un par īpašnieka maiņu būs jāinformē VKPAI.

Daudzus gadus Sēnīte stāv tukša un pamesta. Pameklējot internetā, var atrast digeru piedzīvojumu stāstus par Sēnītes apmeklējumiem. Kāds no viņiem ir aprakstījis, ka pat kādreizējo laiku godība - lustras un spoguļi - saglabājusies.



Svarīgākais